Třinec žene kamiony z centra. A docela se mu to daří

7. listopad 2012

Centru Třince se výrazně ulevilo od dopravy. Od 1. listopadu tam totiž mají zakázaný průjezd kamiony těžší 12 tun. Ty si tudy zkracovaly cestu a vyhýbaly se mýtné bráně. Dopravní i městští policisté nyní proto denně na několika místech ve městě kamiony kontrolují.

Minulý týden tudy ještě mířil jeden kamion za druhým. Dnes je Frýdecká ulice vedoucí centrem města o mnoho klidnější.

„Za těch pár dní jsem tady kamion neviděl. Jedině ty, co to tady zásobují, ale dálkové ne,“ potvrzuje Jiří Sikora, který v obchodě hned v sousedství vykládá zboží z košíku do auta.

Dopravní i městští policisté teď denně silnice kontrolují a úbytek kamionů je i podle jejich zjištění znatelný.

„Došlo k obrovskému snížení, neboť zhruba, jak bylo vypočítáno, centrem každou hodinu projíždělo tak dvacet až třicet kamionů, které tam neměly co dělat. V současnosti je situace úplně jiná. Když jsme to zkoušeli, bylo to pět až deset kamionů za dvě hodiny,“ vyčíslil ředitel Městské policie Třinec Josef Kužma.

Odlehčení dopravy si pochvaluje i radnice. Podle starostky Věry Palkovské by se v centru už nedalo hnout, také proto, že se tu chystá několik velkých staveb.

„Jednak se budou na území města realizovat významné investiční záměry, které budou znamenat odvoz zeminy, dovoz materiálu, takže i tak je to centrum zatíženo. Proto chceme zabránit, aby kamiony, které do města nepatří, městem neprojížděly,“ dodává starostka.

Nové značky sice pomohou centru města, kvůli nim se ale přitíží lidem v některých jiných částech Třince. Lepší řešení se ale radnici prozatím najít nepodařilo. Definitivně situaci vyřeší až nová přeložka na Slovensko.

autor: iha
Spustit audio