Třinecké železárny očekávají, že příští rok zaplatí za energie přes 11 miliard

6. prosinec 2022 07:20

Třinecké železárny zaplatí za energie v příštím roce téměř dvakrát více než letos. Bude to přes 11 miliard korun. Vyplývá to z nejnovějšího odhadu firmy, která podobně jako další velké průmyslové podniky spoléhá na zastropování cen.

Právě začala výroba v úplně nové hale Třineckých železáren na ploše velké jako čtyři hokejové arény. Za 700 miliónů korun. Opracovávají a leští se tady ocelové tyče. Obranou proti výdajům za energie je modernizace a tím pádem další investice. „Pojedeme směrem k vyšší přidané hodnotě tak, abychom mohli ty ceny uplatnit u našich odběratelů,“ potvrdil generální ředitel železáren Jan Czudek.

Letos železárny zaplatí za energie šest miliard korun. Kvůli dalšímu zdražení to bude v příštím roce už dvouciferné číslo. „Když vezmu skutečnost letošního a plán příštího roku, je to přes pět miliard korun. Dohromady je to něco přes jedenáct miliard,“ počítá ředitel.

Doufá, že se dotáhne do konce zastropování cen i pro velké firmy, nejenom pro ty menší. I kdyby cenový strop byl v Česku vyšší než v Německu, což je podle něj pravděpodobná varianta.

Třinecké železárny loni vyrobily téměř 2,5 miliónu tun oceli, pracuje tam včetně odloučených provozů necelých sedm tisíc lidí.

autor: Martin Knitl
Spustit audio