Třinečtí knihovníci chtějí změnit povinnou četbu. Výběr má být bližší dnešním čtenářům

29. říjen 2022 06:20

Třinecká knihovna sestavila výběr knih, které doporučuje do školní četby. Povinná četba totiž podle knihovníků často obsahuje stále staré klasiky, které ale děti číst už nebaví. Často tak končí na hromádce nedočtených a odložených knih. A děti od čtení odrazují.

„Ten seznam by se mohl trochu rozšířit, ale zatím se musíme spokojit s tím, co tam je, a zvládnout to. Ty starší knihy se blbě čtou a moc mne nebaví, když tomu nerozumím, jak je to hůře čtivé,“ shodují se studentky Eliška a Linda, které by určitě hlasovaly pro změny v povinné četbě.

Prosadit by ji chtěli i třinečtí knihovníci. Nedávno o tom na semináři diskutovali v učiteli. „Vidíme, že někdy není úplně šťastný výběr toho, co dětem doporučí školy. Nechci to zobecňovat, ale stále se ještě doporučuje dětem číst knížky, které nepomáhají k tomu, aby děti četly,“ říká ředitelka třinecké knihovny Martina Wolna.

Do povinné četby by tak vedoucí knihovny pro děti Marika Zadembská zařadila více děl současných autorů, s jejichž příběhem a hrdiny se děti lépe ztotožní. „Něco, co jim bude bližší než Babička nebo Bylo nás pět. Dnes už v tom děti nenajdou to, co v tom našly kdysi,“ vysvětluje Zadembska.

„Z českých autorů bych určitě doporučila Marku Míkovou – je úžasná, píše skvělé knihy, nebo Olgu Černou. Nikkarin – to je komiksový autor a třeba právě pro kluka, jako je můj syn, který rád hraje na počítači hry, tak tahle kniha velmi oslovila. Je moderní, fantazijní, trochu sci-fi,“ pokračuje vedoucí knihovny pro děti.

Babičku i další klasické tituly samozřejmě v knihovně mají. „Máme je všechny, ale myslíme si, že třeba druhostupňoví čtenář – šesťák, sedmák – který nečte vůbec a přijde s tím seznamem, kde je ta Babička a ta klasická díla, tak to ho vlastně od čtení úplně odradí,“ dodává Zadembska.

Třinečtí knihovníci vytvořili pro školáky od první do deváté třídy vytvořili nové seznamy knih, které by je měly bavit.

Spustit audio