Trojhalí Karolina v Ostravě dnes láká příznivce industriální krásy. A také kultury a sportu

18. prosinec 2019

Do míst, kde se kdysi v Ostravě vyráběla elektřina pro hutě a šachty, se dnes lidé chodí bavit a sportovat. Nové využití našla jedna z ikon zdejšího průmyslového dědictví v centru města – Trojhalí Karolina. Industriální památka, která představuje poslední zbytek průmyslového areálu dolu Karolina, prošla v letech 2012 až 2014 náročnou rekonstrukcí.

Své představy zde zhmotnil architekt Josef Pleskot, který se snažil o maximální zachování autenticity více než sto let starých historických objektů.

„Fortel našich předků se projevil zejména v tom, že materiály, které oni použili, jsme nemuseli měnit. Původní ocelové nýtované konstrukce bylo potřeba jenom opískovat a znovu natřít,“ říká k proměně industriální budovy v multifunkční stánek jeho ředitel Petr Šnejdar.

Stavbu tvoří objekt takzvaného Dvojhalí, což je v podstatě unikátní kryté náměstí o celkové rozloze čtyři a půl tisíce metrů čtverečních. Multifunkční prostor slouží k pořádání koncertů, divadelních představení, přehlídek, trhů nebo výstav.

Lidé sem ale mohou přijít i mimo pořádané akce a zajezdit si například na kolečkových bruslích. Další součástí Trojhalí Karolina je pak objekt tak zvané Ústředny, která se proměnila v originální sportovní halu se dvěma tělocvičnami a kavárnou. Tělocvičny jsou ideálním místem třeba pro volejbal, badminton, basketbal či florbal.

autor: čan
Spustit audio