Tropická vedra trápí také soudce. Povinné taláry jsou jako kožich a otevřít okno nemohou

9. srpen 2018

Vedro zmáhá i soudce. I v tomto tropickém počasí musí nosit neprodyšné taláry. A navíc starší justiční budovy nemají většinou klimatizaci. Třeba v jednacích místnostech Krajského soudu v Ostravě tak jedou naplno větráky a soudci dělají častější přestávky.

„Samozřejmě zvládáme to obtížně. V průběhu jednání účastníkům povolujeme pití, sami si přineseme nějakou skleničku vody,“ říká místopředseda Krajského soudu v Ostravě Igor Krajdl.

Ostravské průmyslové podniky se přizpůsobují horku, je víc pauz

Horké počasí dokáže byt pěkně rozžhavit

Ostravské průmyslové podniky se přizpůsobují počasí. Ve vedrech, která v posledních dnech panují, dostávají jejich zaměstnanci například nápoje. Také častěji odpočívají, někde jsou k dispozici klimatizovaná místa.

Jednací síň, kde natáčíme rozhovor, v těchto tropických dnech připomíná spíše saunu. „Pokud se tady sejde více než deset lidí, tak se co půlhodiny musí vyvětrat. V průběhu jednání totiž není možno větrat. Nedaleko opravovaný most a zde používané sbíječky znemožňují provoz nahrávacího zařízení, současně v jednacích síních není klimatizace, jsou zde pouze pomocné větráky,“ připomíná soudce.

Do toho všeho musejí soudci v jednacích síních pracovat v těžkých talárech. „Přežívá se v tom těžko, protože některé taláry jsou ještě starší než já – konkrétně tenhle je z roku 1967 a je to opravdu v podstatě zimní kabát,“ přirovnává Igor Krajdl.

Památkáři klimatizaci nedovolí

Soud ani neplánuje, že do těchto malých jednacích síní nainstaluje klimatizace. Památkáři by to nedovolili. A tak si soudci na práci v těžkých velkých talárech musí zvyknout. „Lehké oblečení a pít,“ uzavírá soudce.

autor: ada
Spustit audio