Trumpetista Richard Kovalčík je jednou z legend ostravské populární hudby

22. květen 2023

Vynikající muzikant, slušný a nezištný člověk. Nesmírně talentovaný, pracovitý a cílevědomý... Tak vzpomínají pamětníci na Richarda Kovalčíka, který se narodil v Lazích u Orlové 22. května 1937.

Kovalčík je jednou z legend ostravské populární hudby, jejichž výročí narození v našem pořadu rádi připomínáme. V dětství hrál na housle, ale po vážném úrazu ruky musel změnit nástroj za trubku. Zkušenosti nabyté v regionálních kapelách a bigbandech Kovalčík později zúročil založením vlastní beatové kapely Flamingo. Ta se stala zřejmě nejslavnější ostravskou kapelou. Jen považte, která současná regionální kapela se může pochlubit například dvouměsíčním turné po Jugoslávii!

Kovalčík zanechal výrazný otisk také v Ostravském rozhlasovém orchestru, jehož členem byl třináct let až do své smrti v roce 1975. Jeho hráčský, kompoziční i aranžérský talent je zachycen v řadě písní, které patří k rodinnému zlatu ostravské populární hudby.

Vynikajícího muzikanta a charakterního člověka Richarda Kovalčíka si připomínáme jeho písní Až přijde tvůj čas. Text napsal Vladimír Čort, nevšední československý duet zpívají Marie Rottrová a mladičká Tamara Špaková.

Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava vám přeje Milan Bátor.

autor: Milan Bátor
Spustit audio