Tržiště radosti. Darujte, potěšte druhé a přitom podpořte dobrou věc

1. květen 2020

Nevyléčitelně nemocní a lidé v poslední fázi života. Právě za nimi i v těchto časech dennodenně jezdí do rodin lékaři a sestry z Mobilního hospice Ondrášek. Jejich nelehké poslání a péči teď mohou lidé podpořit prostřednictvím projektu Tržiště radosti.

Jedni něco vytvoří a darují, druzí si to koupí a udělají tak radost sobě nebo jiným. Český rozhlas Ostrava například věnuje exkurze do svých rozhlasových studií. Více nám ale o celém projektu Tržiště radosti řekla Martina Dunděrová, vedoucí úseku péče o dárce a ekonomického provozu Mobilního hospice Ondrášek.

Jakým způsobem a komu v těchto dnech poskytujete nejvíce zdravotní, sociální i lidskou podporu?

Stále poskytujeme péči těm, kteří si přejí strávit závěr života doma. Tedy nevyléčitelně nemocným dospělým, ale i dětem. Teď je to trošičku jiné – běžně do domácností dojíždějí lékaři, zdravotníci, sociální pracovníci, psychologové. V současné době se naši pacienti setkávají s lékaři a zdravotními sestrami a sociální pracovníci a psychologové jsou především v telefonickém kontaktu.

Co je Tržiště radosti a jak konkrétně se do něj mohou lidé zapojit?

Tržiště radosti vzniklo jako reakce na současnou situaci, kdy jsme si říkali, že špatných zpráv už bylo dost. Je to vlastně jakási galerie různých originálních výrobků, služeb, dárků, které nám lidé věnují. A jiní lidé, které tyto produkty zaujmou, nám mohou poslat dar. Za to získají ten dárek. Je to takový koloběh radosti.

Jak prozatím kreativní dárce počin oslovil a čím vším si mohou udělat lidé navzájem radost?

Na našich stránkách trzisteradosti.cz se už po týdnu fungování protočilo přibližně 60 různých dárků – od sklenice kysaného zelí nebo medu, přes šité výrobky, francouzskou projížďku po Ostravě... Je tam velká kytice, kterou někdo někomu může věnovat, a zároveň tím podpoří hospic. Je to směska všeho možného a my doufáme, že lidé budou kreativní a nabídnou někomu třeba snídani do postele nebo posekání zahrady. Fantazii se meze nekladou.

Čemu poslouží výtěžek z Tržiště radosti, které mohou lidé společně sdílet až do konce června?

Veškerý výtěžek používáme na přímou péči. Když navštívíte naše stránky a rozkliknete si jakýkoliv z dárku, které se tam nacházejí, tak se dočtete, co konkrétně ten dárek přinese, co všechno a na jak dlouho nám pokryje. Takže když si rozklikneme třeba návštěvu Českého rozhlasu Ostrava, tak se dočteme, že částka, o kterou tam jde, pokryje třídenní náklady na pohonné hmoty pro to, abychom mohli dojíždět k pacientům domů.

A ještě dodám, že projekt tržiště jsme spustili před necelými dvěma týdny a už nám přinesl víc než 40 tisíc, což nás překvapilo.

Spustit audio

Související