Tuberkulózou se nakazil ve vazbě

22. květen 2002
Pod kůži

Infekční tuberkulóza se před časem objevila mezi vězni v ruzyňské věznici. Jednačtyřicetiletý beskydský podnikatel Zdeněk Švec převážel skupinu 16 uprchlíků z Moravy do Čech. Pak ho ale zatkli jako spolupachatele trestného činu nedovoleného překročení hranic. Zdeněk Švec musel do vazby a tam se od spoluvězně nakazil tuberkulózou. Věděl o tom vězeňský lékař i vyšetřovatel, přesto však zatčeného podnikatele nikdo neléčil. Proč se o muže s tuberkulózou vlastně nikdo nestaral?

Může to přijít zčistajasna a váš dosavadní život se zhroutí. Důkazem může být osud 41letého podnikatele Zdeňka Švece z Dobré na Frýdeckomístecku. Kvůli slíbené odměně 3 000 Kč se z tohoto podnikatele stal nemocný člověk, odkázaný k životu málem na okraji společnosti. O tom, jak se osudnými mohou stát právě 3 000 Kč, hovoří zmiňovaný podnikatel.

Zdeněk Švec, podnikatel: Kamarád mě požádal, jestli bych mu nezavezl nějaké lidi do Prahy, že jedou za prací. Já říkám, co by ne. Nabídl mi za tu cestu 3 000 Kč a tak jsme jeli.

V dodávce Peugeot Boxer, kterou Švec řídil, převezl 16 zahraničních uprchlíků. Dodávku v Praze zastavili policisté a podnikatel Švec šel okamžitě do ruzyňské vazby. V dubnu 2001 přišel do cely ke Zdeňku Švecovi další vězeň - Ukrajinec, u kterého lékaři až po čase zjistili otevřenou tuberkulózu. Ukrajince odvezla sanitka do nemocnice, zbývající obyvatelé vazební cely se dostali do karantény.

Zdeněk Švec, podnikatel: Zezačátku nás ani nepouštěli ven, gumové rukavice si brali, aby nám vůbec dali najíst. Nesměli jsme přijít do styku s nikým jiným.

V srpnu 2001 převezli Zdeňka Švece z pražské vazby do vazební věznice v Ostravě. Za měsíc jej propustili a Švec je dnes stíhán na svobodě.

Rostislav Kejdana, státní zástupce: Pan Švec se měl dopustit ještě ve společnosti dalších osob závažné trestné činnosti, která spočívala v organizování a realizování převádění osob třetích zemí, jak my říkám, tedy převážně osob z Indie a Pákistánu přes tzv. zelenou hranici.

Měsíc po propuštění z vazby se Švec dozvěděl šokující zprávu. Lékaři mu objevili tuberkulózu. Přitom s Ukrajincem se ve vazbě setkal už před několika měsíci v dubnu. Když vás pustili, tak jste šel jak domů?

Zdeněk Švec, podnikatel: To mě vysadili za dveře a prvním vlakem jsem jel na Dobrou, protože jsem toho měl plný zuby a přišel jsem do styku s tolika lidmi, že jsem jich mohl nakazit hodně.

Primářka plicní léčebny, kde se podnikatel Švec léčil, rozhovor o jeho zdravotním stavu připustila, pak jej ovšem odmítla. Hovořit nechtěli ani ostatní lékaři, kteří Zdeňka Švece léčili a léčí. Nakonec se vyjádřil náměstek ředitele nemocnice v Ostravě Josef Ulman.

Josef Ulman, náměstek ředitele nemocnice v Ostravě: Pacient byl léčen na plicním oddělení. Byl odléčen do toho stavu, že mohl být propuštěn do domácího léčení.

Vedení ruzyňské věznice ale o případu Zdeňka Švece hovořit nechce. Mluvčí vazební věznice v Ostravě, kam se nemocný Zdeněk Švec také dostal, zase nevěděla, že byla tuberkulóza u Švece vůbec potvrzena. Našli jsme tedy jednoho ze svědků událostí, které se v loňském létě v ruzyňské cele odehrály.

Jiří Schwarz, spoluvězeň Zdeňka Švece: Jednoho dne nám tam dali Ukrajince, tak jsem si tam spolu pobyli. Za čtrnáct dní přijel z Pankráce z nemocnice s rouškou na puse a za tři dny jsme se dozvěděli, že měl tuberu otevřenou. Kašlal nám tam do jídla pěkně, ráno jsme se probouzeli tím, že chrchlal do umyvadla a tak.

Myslíte, že pan Švec tu tuberkulózu chytil v té Ruzyni?

Jiří Schwarz, spoluvězeň Zdeňka Švece: Určitě. On to měl ještě komplikované něčím, měl pupínky po rukou, pořád to škrábal a měl to do krve a to je pak asi už snadný.

Dnes už bývalý podnikatel Švec je na mizině, nemá ani peníze na živobytí. Ve vazbě neměl z čeho platit sociální ani zdravotní pojištění, na pracovní úřad jej nevezmou, protože je na nemocenské. Tu mu však nemá kdo proplácet.

Zdeněk Švec, podnikatel: Vůbec bych se nedivil, kdyby ta manželka mě vyhodila. Na domácnost nedávám, na děti neplatím. To je otázka chvilky, protože takhle se nedá žít.

Může někdo Zdeňku Švecovi v této situaci pomoci?

Milan Stipka, starosta Dobré: Při každém obecním úřadě existuje sociální komise, sociální fond a není problém, aby pan Švec si podal žádost a my zdaleka nebudeme lpět na žádných lhůtách. Komise se může sejít velice rychle a tento případ se sám nabízí k rychlému vyřešení.

Jana Trtíková, zástupkyně Generálního ředitelství vězeňské služby: Pokud se někdo domnívá, že byl ve výkonu vazby nebo ve výkonu trestu nakažen, má možnost si zažádat kompetentní orgány o odškodnění. V tomto případě vězeňská služba, případně ministerstvo spravedlnosti.

Příběh Zdeňka Švece nekončí. Nikdy předtím nebyl trestaný a chtěl si vydělat 3 000 Kč. Teď ho čekají perné chvíle. Odkud se vlastně tubera vzala? Pochybil někdo ze zaměstnanců věznice? Dočká se Zdeněk Švec nakonec i případného odškodnění? Odpovědi na tyto otázky už budou záležet na závěrech vyšetřování policie.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu