Tufit v Razové na Bruntálsku je evropským unikátem. Představí ho nové muzeum

17. duben 2014

Nedaleko Razové na Bruntálsku se nachází starý lom, kde se ještě v minulém století těžil tufit. Černě zbarvený kámen sopečného původu odtamtud putoval na nejrůznější stavby v okolí i za hranice. V Razové věnovali tufitu naučnou stezku a připravují také muzeum, které ukáže jedinečné stopy vulkanické minulosti Nízkého Jeseníku.

V tufitovém lomu u Razové jsou i takové rarity, jako velká kamenná vana. Přírodní památka je dnes malebně zatravněná a stopy po lopotě lamačů černého kamene dávno zmizely. Punc výjimečnosti ale zůstává.

„V Evropě tufit najdete pouze v Itálii, tam padá z Vesuvu do moře. To se hýbe, takže tufit má jinou strukturu. Italové mají krásného kamene dost, takže ho moc nevyužívají. Ke stavebním účelům v tomto rozsahu je to tedy jediné místo v Evropě, nenajdete to nikde jinde,“ vysvětluje Pavel Rapušák z Klubu za starý Bruntál.

Teď má navíc v centru Razové vzniknout malá kulturní instituce, která evropský fenomén ještě více vyzdvihne. Přírodní muzeum tufitů bude stát kousek od kostela. Hornina byla totiž hojně využita například i při stavbě tamní fary.

„V přírodním muzeu to bude pro ty, kteří přijedou autem a nechtějí nikam chodit, ale pro zdatné turisty tady máme stezku 5,5 kilometru nahoru a 5,5 kilometru zpátky. Ti se mohou podívat, jak to bylo zasazeno do terénu, do domů, do oken, do ostění dveří a tak dále,“ dodává starosta Razové Václav Bártek.

Tufity, které jsou památkou na dávnou sopečnou činnost v Nízkém Jeseníku, se v Razové těžily už od středověku. Z lomu prý putovaly až do Vídně a pozorný návštěvník je vystopuje i na nádvoří zámku v Bruntále.


Zvětšit mapu
Spustit audio