Tuny kalů z Vratimova zmizí do konce roku. Postarají se o to odborné firmy

5. srpen 2018 05:00

Už brzy začne likvidace téměř sedmi tisíc tun kalů ze skládky ve Vratimově. Moravskoslezský kraj je předal firmě, která skládku za zhruba 40 milionů korun do konce roku vyčistí.

Potvrdila to mluvčí moravskoslezského krajského úřadu Miroslava Chlebounová. Jak dodala, při odvážení nevzniknou žádné mezisklady. Naložený materiál bude odvážen rovnou do zařízení, kde dojde k jeho energetickému využití.

„Odtěžený materiál, který se bude termicky zpracovávat v tlakové plynárně ve Vřesové na Sokolovsku, se bude přepravovat po železnici. Materiál směřující do spalovny v Ostravě se na místo likvidace bude vozit nákladními automobily,“ upřesnila mluvčí.

Materiál navezly do Vratimova v letech 2010 a 2011 soukromé firmy. Upravoval se tam a odvážel ke koncovému využití. Uskladněn tam je zřejmě nelegálně.

Po úpadku jedné ze společností, které se na této aktivitě podílely, se k deponii několik let nikdo nehlásil. Dosud se tak nepodařilo určit, komu vlastně patří. Kraj podal trestní oznámení na neznámého pachatele, policie však věc odložila.

autor: mrk | zdroj: ČTK
Spustit audio