Turisté se po letech znovu podívají do věže beskydské chaty Prašivá

11. červen 2016

Legendární beskydská chata Prašivá dnes po půl století znovu zpřístupní svou věžičku s vyhlídkou. Opravit se ji podařilo díky internetové sbírce a s velkou pomocí dobrovolníků.

Jen málokterá horská chata v Česku se může pochlubit svou vlastní rozhlednou. Jednou z nich je právě chata Prašivá. „Něco podobného je až u Náchoda, ale hlavně že chata rozhlednu má. Je to krásné místo na výhled hlavně na louku a na kostel,“ rozhlíží se chatař Martin Stiller.

K jejímu znovuotevření byly ale zapotřebí stovky hodin dobrovolnické práce. Ostatně nadšenci z řad místních i turistů pracují na chatě pořád. Jako třeba Václav Glajc. „Tady je pořád co dělat. Momentálně o víkendech vypomáháme v kuchyni, protože tady je v souvislosti se vzkříšením chaty takový frmol,“ říká pan Glajc.

Dění na Prašivé skutečně budí pozornost a diví se mu i paní Jarmila, která do Beskyd přijela až z Ústí nad Labem. „To jsem se dozvěděla až na místě a jsem nadšená z toho, že ještě existují lidé, kteří pro společnou věc dají něco. A mě to úplně dojímá,“ uzavírá turistka.

Rozhledna na Prašivé bude slavnostně znovuotevřena ve 13:00. Na programu jsou koncerty několika kapel, kdy zlatým hřebem této slavnosti bude vystoupení známého muzikanta Tomáše Kočka. „Živá hudba bude pokračovat až do večerních hodin, kdy vzplane táborák, u kterého se bude nejen hrát a zpívat, ale také opékat špekáčky,“ zve na Prašivou Martin Stiller.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio