Tužme se. Sokol bojuje s pověstí zkostnatělé organizace

8. říjen 2021

Jsme živí, moderní a máme program pro všechny věkové kategorie od malých dětí po seniory. Tak nějak mluví sokolové, kteří chtějí jít s dobou. Pozornost na sebe od roku 2019 poutají hlavně 8. října, kdy je v kalendáři významný den – Památný den sokolstva.

Co se vůbec připomíná? „Ze 7. na 8. října 1941 bylo 1500 našich předních sokolů zatčeno. Bohužel se z nich skoro nikdo nevrátil anebo s podlomeným zdravím. Ještě během druhé světové války bylo uvězněno a deportováno celkem 3387 sokolů. Je velmi důležité si toto datum připomínat. Ukazuje nám, že za demokracii je potřeba bojovat,“ myslí si sokolka Vendulka Jozífová.

Kokarda do klopy

Samotného 8. října si může kdokoliv připnout na oblečení jednotný symbol s kovovým znakem Sokola. Tuhle symboliku spolek drží od samotného začátku. Stala se třeba součástí čapky anebo baretu u kroje.

Zkušená sokolka si myslí, že je nezbytné mluvit o historických událostech s mladými lidmi. „Pravidelně od roku 2014 za všechny popravené a umučené sokoly posíláme v Pardubicích lodičky se světýlky po Chrudimce. Jenom loni se akce nemohla kvůli koronaviru uskutečnit.“

Kulatiny na obzoru

Ještě letos na podzim bude Sokolský běh republiky. Třetí ročník na oslavu založení Československa odstartuje 28. října. Zapojí se přes 40 míst po celém Česku. Novinkou má být designová medaile navržená sochařem a snowboardovým trenérem Jakubem Flejšarem.

V únoru 2022 si Sokol připomene 160 let od založení. Chystá celostátní SokolGym. „Půjde o mezisletovou slavnost ve čtyřech městech a Pardubice budou mezi nimi. Další Všesokolský slet by měl být v roce 2024,“ říká Lenka Pařízková ze Sokolské župy Východočeské-Pippichovy.

Sokol má dnes asi 160 000 členů a zabývá se mnohým. „Chceme ukázat, že nejsme zkostnatělá organizace, jak nás pořád ještě někteří lidé vnímají. Děláme třeba projekt pro předškolní děti zaměřený na pohybové aktivity Se Sokolem do života. Díky němu pořádáme workshopy pro mateřské školy.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související