Tvarohový závin z nudlového těsta uvařila jako slovácké ravioli Marie Černošková z Otrokovic

Tenhle originální závin se jí na Slovácku jako hlavní jídlo. Marie Černošková díky němu získala 3. místo v Pochoutkovém roce na sladko. Jde o levný a rychlý dezert. Porotu zaujal svou jednoduchostí a výtečnou chutí. Posypat ho můžete podle chuti téměř čímkoliv. Jí se za tepla a krásně se rozplyne na jazyku.

Vařený tvarohový závin z nudlového těsta

Ingredience na 2 kusy závinů:

200 g polohrubé mouky

2 vejce

2 špetky soli

Na náplň:

500 g plnotučného tvarohu

2 vejce

2 žloutky

4 vanilkové cukry

50 g másla

1 hrst rozinek namočených v rumu

Na servírování:

50 g moučkového cukru

200 g mletých vlašských ořechů

100 g rozehřátého másla

může být i kakao a strouhaný kokos

Postup:

Nejdříve si připravíme nudlové těsto. Do mísy v robotu nasypeme polohrubou mouku, přidáme 2 vejce a 2 špetky soli. Mísu upevníme a hnětacím hákem necháme 5 minut na střední otáčky pracovat robota. Vznikne celistvé hladké nudlové těsto, které necháme odpočinout.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Do mísy vložíme plnotučný tvaroh, přidáme 2 celá vejce a 2 žloutky, 4 vanilkové cukry a 50 g povoleného másla. Vše ušleháme v robotu na hladkou roztíratelnou tvarohovou nádivku.

Pak si na pomoučeném vále rozdělíme nudlové těsto na 2 díly. Každý díl vyválíme na tenkou placku o velikosti asi 30 × 40 cm. Musí být tenoučká, asi jako bychom váleli těsto na nudle. Pak placku téměř celou potřeme polovinou tvarohové náplně, necháme volný jen jeden okraj na delší straně. Následně tvarohovou vrstvu poházíme rozinkami namočenými v rumu.

Delší stranu s potřeným okrajem začneme stáčet jako roládu. Na konci volný okraj přeložíme přes roládu, aby vrstvy těsta k sobě přilnuly. Závin zabalíme do utěrky nebo plátýnka, na koncích svážeme provázkem. Stejným způsobem vytvoříme i druhý závin. 

Zabalené záviny pak vložíme do hrnce s vroucí vodou a vaříme 20 minut.  Hotový závin vyplave na hladinu. 

Po uvaření závin rozbalíme, nakrájíme na jednotlivé kousky. Servírujeme na talíři posypané moučkovým cukrem, mletými vlašskými ořechy a přelité přepuštěným máslem. Jíme teplé.

Marie Černošková

Vařené záviny dělá podle své maminky. To jestli ona recept získala od své maminky nebo v době, kdy pracovala jako pomocnice v domácnosti, už neví. Ale dnes ho dělává hlavně svému manželovi, který si ho zamiloval. Mívají ho aspoň jednou do měsíce. Paní Černošková ráda vaří i peče. Už jako malá se dívala mamince pod ruce a těšila se, až bude jako velká kuchtit sama.

Přivítala nás vřele u sebe doma. Hned na uvítanou jsme od jejího muže dostali panáčka slivovice. Potom se podával oběd – slovácká cibulačka a kotlety na česnekových paličkách. Prožili jsme u Černošků příjemné odpoledne a rádi na to vzpomínáme.

Patrik Rozehnal a Marie Černošková