Týden čtení dětem zahájila písnička natočená v ostravském rozhlase

1. říjen 2020

Dnes poprvé spatřila světlo světa nová písnička projektu Celé Česko čte dětem, která se natáčela u nás v rozhlase. Známí a populární interpreti písničku Budu jejich ochráncem nazpívali bez nároku na honorář.

Richard Krajčo, Mirai Navrátil, Hana Fialová, Kaczi, Štěpán Kozub, David Stypka nebo operní pěvkyně Eva Dřízgová nazpívali píseň, jejímž námětem jsou popletené příběhy známých pohádek. Text tak děti s nadsázkou poučuje, jak zmatení mohou být lidé, kteří nečtou.

„Karkulka v lese chodí s oslíkem, hledá mince. Zlý drak ten unudí se, než promění se v prince. A tak to jede dál, abychom ukázali dětem, že je třeba číst, aby si ty pohádky nepletly. A refrén je takovým protikladem těch slok,“ popsal už dříve Českému rozhlasu Ostrava autor písně Jiří Krhut.

Refrén ve studiu ostravského rozhlasu zpívaly děti z karvinského sboru Permoník a do natáčení se zapojili například i sportovci jako fotbalista Milan Baroš nebo hokejista Rostislav Olesz.

autor: tif

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.