Tyrolský špek zraje 22 týdnů a krásně voní

Tyrolský špek je delikátní, jalovcem ochucená nevařená šunka vyráběná v regionu nazvaném Alto Adige. Začal se vyrábět proto, aby maso přes zimu vydrželo.

Vybrané vepřové kýty se ořežou a na tři týdny se naloží do směsi soli, pepře, rozmarýnu, jalovce, bobkového listu a nového koření. Šunky se pak pravidelně otáčí.

Na konec se vyudí studeným kouřem a nechají se 22 týdnů zrát. Za tu dobu ztratí až třetinu objemu. Takto se vyrábějí už od 13. století.


Víte, do jaké země spadá Jižní Tyrolsko, kde se takový špek vyrábí?

a) do Rakouska – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) do Itálie – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za odpověď připište ještě své jméno a celou adresu. SMS odešlete na číslo 90 011 04. Cena SMS je 4 Kč vč. DPH.

Hrajeme o knížku Živá kuchyně – snadno a rychle a také o poukázku na kurz vaření podle vlastního výběru do kuchařské školy Laboratorio Scuola di Cucina v hodnotě 3.000 Kč.

Soutěžíme do úterní půlnoci – 24. března 2015!

Kompletní pravidla SMS soutěže najdete zde.