U Číňanky pobývající na Opavsku se koronavirus nepotvrdil

28. leden 2020

U nezletilé Číňanky, která přijela na Opavsko na prázdniny k příbuzným, se podezření na nákazu koronavirem nepotvrdilo. ČTK to dnes řekl Jiří Krušina, mluvčí Slezské nemocnice v Opavě, jejíž pracovníci o dívku pečovali.

Děvče do Česka přiletělo před necelými dvěma týdny a u svých příbuzných onemocnělo, objevil se u něj kašel a horečka. Rodina zalarmovala infekční oddělení nemocnice. Podle mluvčího příbuzní postupovali správně, když s dívkou nepřišli do žádné ambulance.

Čtěte také

Mluvčí uvedl, že když rodina informovala nemocnici o podezření na onemocnění koronavirem, vyslala nemocnice do domácnosti speciální tým v oblecích kvůli odebrání vzorků. Bylo rozhodnuto, že dívka zůstane v domácí izolaci a nasadili jí léky proti horečce. Rodina byla poučena, aby při zhoršení stavu dívky hned kontaktovala nemocnici.

Podle mluvčího se zdravotnické zařízení připravovalo na možné přijetí pacientky, krátce byly zopakovány postupy pro tyto situace. Krušina připomněl, že nemocnice je na tyto krizové stavy dobře připravena, protože v minulosti se na ně zaměřila i při cvičeních.

U muže z Opavska se na výsledky čeká

Lékaři odebrali vzorky také muži z Opavska, který se před třemi týdny vrátil z Číny. „Muž, který se vrátil z Pekingu, je v současné době v izolaci doma. Je u něho proveden odběr vzorků krve a zároveň bude proveden rentgen plic k posouzení jeho zdravotního stavu. Po vyhodnocení výsledků bude postupováno dále,“ uvedl mluvčí Krajské hygienické stanice v Ostravě Radim Mudra.

Nemocnice v pohotovosti

Kvůli koronaviru jsou v pohotovosti moravskoslezské nemocnice. Příjmové ambulance všech krajských nemocnic mají k dispozici více osobních ochranných pomůcek, jako jsou roušky a rukavice a také speciální ochranné obleky a desinfekce.

Zvýšenou pohotovost pak mají nemocnice, kde jsou infekční oddělení. Havířovská nemocnice informovala, že může na infekčním oddělení hospitalizovat až 40 pacientů. K dispozici má i takzvaný biobox pro pacienty s nebezpečnou nákazou.

Lékaři v Česku evidují několik podezření nákazy koronavirem. Na nový koronavirus v Číně podle posledních informací zemřelo už 106 lidí a na 4500 osob je jím v této zemi nakaženo.

autoři: iha , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související