U prvních kotlíkových dotací bude končit doba omezení pro žadatele

11. duben 2022

Pod názvem kotlíkové dotace označujeme příspěvky na obnovu starých domácích kotlů na tuhá paliva. Mezi prvními, kdo si nový kotel přes dotace pořídil, byli obyvatelé Moravskoslezského kraje. A právě tam už poměrně brzy skončí takzvaná udržitelnost a první žadatelé by se mohli těchto moderních kotlů beztrestně zbavit. S ohledem na vývoj cen energií je otázkou, jak to nakonec dopadne.

Krajský úřad v Ostravě. Rok 2012, první nekonečná fronta zájemců o dotaci. Někteří čekali celou noc.

Právě do Moravskoslezského kraje zamířilo kotlíkových dotací nejvíce  v průběhu let. První výzvě končí udržitelnost už na konci příštího roku, připomíná mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová. To znamená, že tito žadatelé už nebudou omezeni žádnou smlouvou a moderní kotle můžou klidně odstranit.

„Nečeká ho ani žádná kontrola třeba ze strany krajského úřadu. Musí se pouze řídit platnou legislativou, co se týká provozu zdroje tepla nebo kontrol spalinových cest,“ dodává mluvčí.

Čtěte také

Konkrétní příklad – ostravský obvod Radvanice a Bartovice. Tady využilo kotlíkové dotace téměř 170 žadatelů, zhruba každá čtvrtá domácnost, která topí tuhými palivy, potvrdil starosta obvodu Aleš Boháč (nezávislý). Nemá ale obavu, že by se lidé po skončení smluvních podmínek masivně vraceli ke starému levnějšímu spalování. „Protože většina lidí, co má bytový dům, nespoléhala jenom na jeden způsob vytápění, nechávala si třeba moderní peletkový kotel v kombinaci s plynovým,“ vysvětluje.

A jak říká, majitelé domů v této části Ostravy spíš řeší, jak snížit energetické výdaje celkově a nejen tím, jaký kotel mají. „Věřím tomu, že bude více lidí využívat zelenou energii, to znamená solární panel a další jiné. A my doporučujeme, než toto všechno začne dělat a zamýšlet se nad kotlem, aby se zamyslel celkově nad domem, kde ho vidí za deset let,“ dodává.

Jak to nakonec dopadne, bude jasné na konci příštího roku. Zájem o kotlíkové příspěvky v každém případě neklesá. Několik tisíc lidí v Moravskoslezském kraji už projevilo předběžný zájem o další kolo dotací.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související