U Sedlnic vzniká replika lesního domku. Už od novoty bude vypadat jako zřícenina

29. srpen 2017
Dobré dopoledne , Dobré dopoledne

Je to nové a přitom to záměrně vypadá jako ruina. U lesa na okraji Sedlnic dokončují dělníci repliku polorozpadlého lesního domku. Má připomínat německého básníka Josepha von Eichendorffa, který v dřevěnce v první polovině 19. století často pobýval. Dřevěné prvky museli tesaři záměrně poškodit.

Parta dělníků staví na okraji lesa malý domeček. Něco tady ale nehraje. Střecha se totiž kácí směrem doleva.

„Je to celé koncipované tak, že to má znázorňovat nedokončenou nebo rozbořenou stavbu. Aby to připomínalo tu dobu,“ vysvětluje Josef Odstrčil, iniciátor stavby repliky starého domečku.

„Nějaká mapa jedna jediná zachycovala to, že tady v těch místech byla nějaká chaloupka. Tak jsme se rozhodli, že když tady byla, tak se zkusíme podívat, co je pod tou hlínou. A narazili jsme na základy nějakého domečku,“ dodává.

Nadšenci taky objevili téměř 100 let starou fotku domku, podle které teď dávají dohromady jeho repliku. Iluzi zhroucené stavby umocňuje speciálně opracované dřevo.

„Každý ten trám jednotlivě brali chlapi do ruky, drátkovali ho, brousili, opalovali. Někde je to osekané sekyrami, někde pomlácené starými řetězy tak, abychom zrychlili to stárnutí“ popisuje majitel stavební firmy, která domeček staví, Jaroslav Starůstka.

Stejně dělníci upravili jediné okno v domečku. Je zasazené v kousku zdi, která bude taky vypadat jako zchátralá.

„Ono to sebou nese, že sháníte prostě, protože když se podíváte, i to je ze starých cihel vyzděno. I ty tašky jsou opravdu staré, našly se tady ve vedlejší obci v Bartošovicích pod senem,“ vysvětluje Jaroslav Starůstka.

„Příští rok tady chceme uspořádat čtení básniček nebo soutěž pro školy. Ale má tady být i nějaké sympozium,“ dodává Josef Odstrčil.

Netradiční lesní altánek slavnostně otevřou tuto sobotu.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.