Ubylo případů boreliozy a encefalitidy. Suché léto klíšťatům nepřeje

20. srpen 2012

Lidí, kteří onemocněli boreliózou nebo klíšťovou encefalitidou, je zatím letos v kraji méně. Podle odborníků je to díky horkému a suchému létu, které klíšťatům nesvědčí. I tak se ale nakazily desítky lidí, nejvíce na Opavsku a Bruntálsku . Jeden mladý člověk, který se léčil s klíšťovou encefalitidou, nemoc neporazil.

Čtyřicátnice Jana stojí na zahradě u svého domu v Ostravě. Zřejmě tady ji muselo klíště kousnout. Nebo se to stalo při vytahování tohoto parazita z kožichu jejího psa Pepiny. Přesně to neví.

„Možná když jsem pracovala na zahradě, pes má taky někdy klíště, tak přitom, když jsem mu odstraňovala klíště. Sama nevím o tom přesně, že bych to klíště někde si vyndávala,“ říká paní Jana.

Bohužel šlo o nakažené klíště, onemocněla lymskou boreliozou. Dnes už se cítí dobře, různé problémy ji ale trápily nejméně čtvrt roku.

„Hlavně mě hrozně bolela hlava a nepomáhaly mi na to žádné prášky. Tohle odeznělo a po nějaké době mě začalo hodně bolet koleno, oteklo mi a bylo takové červené. Takže pak jsem brala antibiotika, vlastně dvakrát po sobě a řekla bych, že to je nepříjemná nemoc,“ dodává.

Vážně nemocní končí na infekčních odděleních, například ve Slezské nemocnici v Opavě. Počty hospitalizovaných jsou ve srovnání s loňskem na polovině. „Situace vypadá relativně příznivě. Hlavním důvodem bude asi poměrně suché léto, které teď už vlastně od června panuje,“ říká primář tamního infekčního oddělení Petr Kümpel.

I celokrajská statistika je oproti loňsku vcelku příznivá. Nemocných encefalitidou je třikrát méně. „Pokud jde o boreliozu, evidujeme celkem 110 případů onemocnění oproti 160 případům za stejné období v loňském roce,“ vyčísluje hygienička Irena Martínková.

I když je aktivita klíšťat v současnosti nižší, repelenty je potřeba mít připravené. Druhou vlnu útoku klíšťat odborníci očekávají na podzim, kdy začne častěji pršet.

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu