Úkoly i hry: Dětem ze znevýhodněných rodin pomáhají na Ostravsku studenti

4. listopad 2016

Ostravští vysokoškoláci mají netradiční praxi. Jednou týdně chodí do vybraných domácností, kde problémovým školákům pomáhají s přípravou do školy. Učí se tak pracovat se znevýhodněnými rodinami.

Studenti se zapojili do akce, kterou připravila organizace Bílý nosorožec a obvod Mariánské Hory a Hulváky. V rodinách pomáhají dětem s učením, řeší s nimi domácí úkoly či vymýšlí náplň volného času.

„Výstupem je nejen to, že dítě se něco naučilo a zlepšilo v mnoha předmětech, ale i to, že se rodič naučil s dítětem učit a připravovat do školy,“ popisuje program Linda Nováková Palatá z místního odboru sociálně-právní ochrany dětí.

„Chtělo to nějaký čas, abychom se vzájemně poznali a abychom si mohli na rovinu říkat to, co je potřebné,“ říká o své zkušenosti studentka Petra Sobková. Práci s rodinou si pochvaluje. „Dneska mě vítají i rodiče, protože ví, že když budou spolupracovat, je to přínosné pro obě strany.“

Projekt končí v poslední listopadový den. Odbor sociálně-právní ochrany dětí ale nevylučuje další práci s rodinámi i dětmi. „Budeme to vyhodnocovat a samozřejmě zvažovat nějakou návaznou službu, pomoc. Určitě se nestane, že bychom se rozloučili a nechali je napospas,“ dodává Nováková Palatá.

autor: stj
Spustit audio