Umělecké školy lákají zájemce o studium. Přihlášky přijímají do konce listopadu

14. listopad 2020 06:10

Už jenom dva týdny mají zájemci o studium na uměleckých oborech, aby odevzdali přihlášku k talentové zkoušce. Nemohou se ale spolehnout na to, že jim při rozhodování pomůžou tradiční dny otevřených dveří.  I tyto akce se teď přesunuly na internet a umělecké školy, jako například ta v Opavě, se snaží narychlo vytvořit virtuální prohlídky jednotlivých oborů.

Střední průmyslová a umělecká škola v Opavě. Normálně by tady visely na dveřích pozvánky na dny otevřených dveří, akce, kdy se rozhodují poslední nerozhodnutí. Tentokrát je ale ve škole ticho, je zamčená a učí se z domova.

„Každým dnem to spustíme. Rychle jsme dali dohromady tu nejhutnější možnou informaci, která nám vyplynula z předchozích ročníků, na co se nejčastěji ptají,“ potvrzuje na dálku zástupce ředitele školy Lubomír Anlauf co nejrychlejší výrobu galerií, videí, hledání co nejvíce vypovídajících fotek tak, aby bylo vidět, co studium v konkrétním oboru přesně obnáší. „To je maximum, co můžeme provést. Informace, které jsou v této chvíli nejdůležitější,“ dodává.

U počítače teď každý den sedí až dlouho do večera Jiří Štencek. „Vytvářím jednoduchou obrazovou prezentaci. V podstatě je to jedna z možností, jak otevřít dveře na dálku, dát o sobě vědět a komunikovat obrazově,“ říká.

Až přijde 30. listopadu poslední přihláška, bude to jedna velká hádanka. Nakolik koronavirus zasáhne do zájmu uchazečů a kolik jich nakonec bude. „To je ve hvězdách. Je to pro všechny školy nové, co to udělá se zájemci. Faktem je, že přicházejí demograficky silnější ročníky,“ dodává Lubomír Anlauf.

A to je jedna z nadějí, kterou umělecké školy mají. Více než dříve se teď také pozná, o jaké škole se mezi lidmi skutečně ví a čím se může na internetu pochlubit.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související