Unikát na Uherskohradišťsku. Objevil se tam vzácný orel královský

Dva druhy velkých dravců mohou na obloze spatřit lidé na Slovácku.

Nedaleko Uherského Hradiště ornitologové zaznamenali výskyt vzácných orlů královských.

Obvyklejší je v Česku orel mořský. I jeho výskyt na Uherskohradišťsku zaznamenali.

„Orel královský je opravdu unikát, loni v České republice hnízdilo asi osm párů,“ říká Fryšták. David Horal z České společnosti ornitologické říká, že orel královský je jeden z nejvzácnější dravců.

Podle něj je problém ve vysoké úmrtnosti mláďat, hynou v drátech elektrického vedení. Mláďata se také často otráví.

Výjimečné Beskydy. Jenom v nich narazíte na stopy rysa, vlka i medvěda

V Beskydech ochranáři hledají stopy rysů

Deset rysů, z toho pět dospělých a pět mláďat, a tři vlci. Taková je bilance loňského mapování velkých šelem v Beskydech. Teď se vydali ochránci přírody do lesů znovu, v chráněné krajinné oblasti budou získávat aktuální údaje.

Orel královský obývá podle informací zoologické zahrady v Liberci otevřené krajiny s osamocenými stromy od střední Evropy po Mongolsko. V říjnu migruje za teplem, na jaře v březnu se vrací. Jeho populace se v Evropě odhaduje na 2200 párů, z čehož naprostá většina žije ve východní části bývalého Sovětského svazu. V Evropě čítá populace kolem 350 párů, z toho zhruba 70 na Slovensku a v Maďarsku.

Orel mořský je jedním z nejimpozantnějších zvířat ptačího světa. Rozpětí jeho křídel je podle webových stránek národního parku České Švýcarsko téměř 2,5 m a samice je vždy, tak jako u jiných dravých ptáků, výrazně větší než samec. Obývá Evropu a takřka celou Asii. Na rozdíl od jiných druhů orlů je spíše obyvatelem nížin.

Související