Unikátní archiv OKD přijde za tři měsíce o akreditaci. Co se stane se vzácnými písemnostmi?

28. březen 2017

Budoucnost unikátního archivu OKD je nejasná. Stát se zatím se zadluženou těžařskou firmou nedomluvil na převodu budovy, která ukrývá vzácné dokumenty nebo dobové mapy z historie hornictví. Podle zjištění Českého rozhlasu přitom už za tři měsíce vyprší akreditace, kterou archiv potřebuje k tomu, aby o písemnosti mohl pečovat.

„Tady jsou knihy mužstva, které si vedla každá šachta. Nádeník, vazač. Propuštěn pro malý odbyt uhla,“ listovala loni během natáčení v dokumentech vedoucí archivu OKD Lucie Syrová. „Historická hodnota dokumentů stoupá,“ dodala.

Samotné vzácné písemnosti patří státu, těžaři vlastní budovu archivu. Jenže zadlužená důlní firma požádala ministerstvo vnitra o zrušení akreditace svého archivu.

„Žádost o zrušení akreditace archivu společnosti OKD jsme následně akceptovali a ze zákona ministerstvo vnitra akreditaci archivu společnosti OKD odejme,“ potvrdil mluvčí resortu Ondřej Krátoška.

Akreditace vyprší archivu OKD v červnu. „A my se nějakým způsobem budeme muset postarat o písemnosti, které stát v této budově má uloženy. My bychom samozřejmě nejraději převzali písemnosti s budovou, která byla účelově postavena,“ upřesnil ředitel Zemského archivu v Opavě Karel Müller.

Dodal, že jednání o převodu budovy archivu na stát se zatím nijak neposunula. „V určité patové situaci je otázka řešení objektu, takže čekáme na to, až bude jasný partner a další vlastník OKD, se kterým bychom o osudu archivu mohli jednat,“ dodal.

Vedoucí archivu OKD Lucie Syrová

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský v e-mailu napsal, že k archivu nejsou žádné nové informace. V depozitářích je asi 2,5 kilometru archiválií.

autor: ada
Spustit audio