Unikátní sklepy z 16. století odkryli v Ostravě archeologové. Výzkum potrvá do března

22. listopad 2017

Někteří lidé v Ostravě si ještě vybaví, kde kdysi stály takzvané lauby. Jedná se o místo za ostravským muzeem v centru města. Právě tuto lokalitu v těchto dnech archeologové zkoumají. Odkryli už několik starých sklepů, které patří k původní historické zástavbě.

Archeologové postupně odkrývají stěny sklepů. Cílem je zjistit jejich stav. „Město má v plánu celou plochu zastavět a chce podle stavu zachování ty sklepy případně do projektu zakomponovat. Zatím se stáří sklepů odhaduje na 16. až 18. století,“ říká archeoložka Barbara Marethová.

O existenci sklepů se vědělo. Nevědělo se jen, v jakém jsou stavu po demolicích v 60. letech 20. století.

„Naším úkolem je v této fázi začistit obvodové zdi sklepů, začistit pozůstatky kleneb. Obvodové zdivo je kamenné, sklepy mohou být středověké respektive pozdně středověké,“ dodává archeolog František Kolář.

Při zkoumání místa archeologové našli spoustu věcí, které zde zůstaly po lidech, kteří to před demolicí opustili. „Takže tady máme celou baterii lahví, dvě kostry od kola, nějakou botu. Ve sklepích domu č. 54, kde byla hospoda, jsme našli pípu,“ vyjmenovává archeoložka.

Podle Františka Koláře jsou zjištění důležitá pro poznání počátků a vývoje zděné zástavby Ostravy. „Ostrava jako město, které vzniklo v 13. století, bylo jako většina tehdejších měst dřevěné. A vlastně k procesu zkamenění domů docházelo v průběhu staletí postupně,“ vysvětluje archeolog.

Další zajímavosti uslyšíte ve zvukovém záznamu reportáže – viz odkaz v úvodu článku.

Sklepy z 16. až 18. století, které v centru Ostravy odkryli archeologové
autoři: tif , Klára Kohutová
Spustit audio