Úplavicí se nakazilo už přes sto lidí z Ostravska

9. listopad 2012

Epidemii úplavice na Ostravsku se nedaří zastavit. Počet nakažených už přesáhl stovku. Na krajském úřadě v Ostravě se proto dnes dopoledne sejde skupina odborníků, mezi nimi hygienici, zdravotníci, zástupci neziskových organizací či radnic a budou se radit, jak v kraji dalšímu šíření nemoci špinavých rukou zabránit.

„Byla tady hygiena a dala nám instrukce, jak se máme chovat. Musíme být obezřetní, desinfikovat a tak podobně,“ říká prodavač z obchodu hned vedle ubytovny v Ostravě-Svinově. Dokonce i ten hygienici navštívili. A do nakažených rodin hlavně na ubytovny chodí denně. A dookola lidem vysvětlují, proč si mýt ruce a dodržovat zákaz návštěv.

„Nemoc se šíří v sociálně slabších rodinách, kde prostě ta osobní hygiena je nižší a díky tomu vlastně ten osobní kontakt bohužel hraje významnou roli,“ vysvětluje ostravský hygienik Radim Mudra. A tak se nové případy objevují zas a znova.

Pracovnice neziskové organizace Slezská diakonie mluví o začarovaném kruhu, a to když popisují trápení jedné rodiny z ubytovny s deseti dětmi, které s vysoce nakažlivou nemocí bojují opakovaně.

„Přijdou z nemocnice vyléčení a najednou to zase dostanou od těch, co do nemocnice nebo k doktorovi vůbec nejdou a mají v sobě ten bacil, aniž by o tom věděli. Ta rodina jsou chudáci,“ říká pracovnice diakonie.

Popisuje i poněkud zoufalý pokus rodičů, jak se své děti před úplavicí pokoušely chránit. „Oni je tady dokonce zavřeli i do auta, aby je nějak izolovali vůbec, protože to se nedá,“ dodává.

Lepší řešení dnes budou hledat odborníci na společném setkání. Jedním z návrhů je zavést na ubytovnách pevný řád.

autor: iha
Spustit audio