Uplynul měsíc od nehody ve Studénce. Stát do konce roku opraví 400 přejezdů za peníze z EU

22. srpen 2015

Závěrečná zpráva z vyšetřování červencové nehody kamionu a Pendolina u Studénky na Novojičínsku bude hotová do čtyř měsíců. Českému rozhlasu to řekl náměstek generálního inspektora Drážní inspekce Jan Kučera. Kamion se srazil s vlakem poté, co vjel na koleje i přes rozsvícená výstražná světla. Ministerstvo dopravy chce proto přejezdy lépe zabezpečit. Návrh by měl být hotový do konce září.

„Ze zákona na to máme až jeden rok, ale myslím si, že během tří až čtyř měsíců budeme mít všechny výsledky sepsané tak, aby se dala vydat závěrečná zpráva,“ řekl Českému rozhlasu náměstek generálního inspektora Drážní inspekce Jan Kučera.

Podle Kučery už inspekce vytipovala několik nebezpečných případů, kde se nehody často stávají.

„Naposledy tuším v březnu jsme dávali BESIPu čtyři křížové přejezdy, které by bylo zapotřebí lépe zabezpečit. Co se týká počtů nehod, většinou za posledních 8 let na přejezdech klidně evidujeme i sedm až osm nehod.“

Do zabezpečení ochrany železničních přejezdů se v Česku ročně investují stovky milionů. Letos navíc bude opraveno dalších 400 přejezdů za zhruba dvě miliardy korun z evropských fondů. Na zlepšení bezpečnosti pracuje speciální skupina odborníků.

Čtěte také

„Prioritami je vytipovat vhodné přejezdy k přebudování na mimoúrovňová křížení, a také zamyslet se nad případným rozšířením technologií, které v současné chvíli zabezpečují železniční přejezdy, ať už by šlo o různé infrasenzory nebo elektronické závory,“ popsal mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský.

Návrhy konkrétních opatření by měly být hotové na konci září.

Policejní šetření pokračuje

Vyšetřování srážky Pendolina s kamionem na železničním přejezdu u Studénky zatím zůstává otevřené. Při nehodě zemřeli 3 lidé, 18 dalších bylo zraněno. Polský řidič kamionu byl obviněn z obecného ohrožení z nedbalosti. Hrozí mu až deset let ve vězení.

Kriminalisté už prošli videozáznamy z místa a data z černé skříňky ze zadní části soupravy. Policie si podle mluvčí Gabriely Holčákové vyžádala posudky znalců.

„Čekáme na jejich závěry. Probíhají podaná vysvětlení zúčastněných osob a svědků. K obsahu sdělení obviněné osoby informace zatím sdělit nelze,“ dodává Holčáková.

autoři: , era , Petra Štrymplová , kro
Spustit audio