Uplynulo 84 let od začátku okupace, Němcům se postavili jen vojáci ve Frýdku-Místku

15. březen 2023 07:21

Dnes si připomínáme 84. výročí začátku německé okupace zbytku Československa. Německá armáda tehdy obsadila Čechy, Moravu a Slezsko a období tohoto nově nastoleného protektorátu trvalo až do konce II. světové války. Významnou událostí byl zřejmě jediný větší ozbrojený odpor československých vojáků u Czajánkových kasáren ve Frýdku-Místku. Obránci se snažili okupanty zastavit.

V kasárnách byli hlavně mladí a ještě nezkušení vojáci. S nedostatkem zbraní a střeliva. Přesto neváhali ani chvíli, když se jeden z německých důstojníků odmítl zastavit a šel dál ke kasárnám.

Toto je citace vzpomínek vojáka Miroslava Šolce, jak je zachytil Petr Majer z obce legionářské: „Nikdy jsem neztrácel naději. Jde o to umět se v pravou chvíli rozhodnout. Když jsem bral v Czajánkových kasárnách do ruky lehký kulomet a viděl jsem, že mám jen dvacet nábojů, měl jsem moc stísněné pocity. Ale strach to nebyl. Bylo to přesvědčení, že slova přísahy musím naplnit i kdybych měl položit svůj život.“

Památník u rušné čtyřproudové silnice ve Frýdku-Místku

Bitva o kasárna má datum 14. března 1939. Německá armáda obsadila Ostravsko o den dříve, byl to důležitý průmyslový region.

Zdeněk Mamula vzpomínal na svého otce oceněného medailí za hrdinství. Tehdy v kasárnách ještě neměl žádné bojové zkušenosti. „Byl odvedencem a narukoval počátkem března. Čili tady byl čtrnáct dnů, tři týdny. Patřil mezi úplné nováčky a tady měl mít výcvik,“ připomněl Mamula.

Přestřelka zaskočila všechny. „Ještě se promítalo, takže jsme byli všichni v kině. Potom, když Němce do těch kasáren nepustili, tak zalehli tady do toho parku a začali ohrožovat,“ popisoval jeden z pamětníků, který byl v osudný den poblíž.

Padlo až 18 německých vojáků, obránci utrpěli jen několik menších zranění. Překvapivě vyvázli bez větších následků a někteří se pak zapojili do odboje.

Czajánkova kasárna dnes už nestojí, i samotné místo vypadá úplně jinak. Výjimečnou událost, která popírá tvrzení, že se českoslovenští vojáci nikde nebránili, připomíná památník a každoroční pietní setkání.

autor: Martin Knitl
Spustit audio