Uprostřed jihočeských Prachatic se tyčí Žižkova skalka. Přehlédnete z ní celé město

3. březen 2021

V Prachaticích na jihu Čech se přímo uprostřed města tyčí Žižkova skalka, ze které mají její návštěvníci historické centrum jako na dlani. Odjakživa přitahovala pozornost. Na obrazech ji ztvárnil bezpočet výtvarníků, včetně Antonína Chittussiho. Místní školáci kdysi z jedné pukliny vytáhli středověké střepy. Dnes je skála z křemene oblíbeným místem schůzek.

Málokde se dochovala v centru českého města neporušená skála. Známá Bílá hora v Praze byla už dávno rozebrána na stavební kámen, z Granátové skály v Táboře zbyl jen malý kousek, ostatní padlo na stavbu hradeb. 

Žižkova skalka v centru Prachatic ale stojí téměř neporušená dodnes. Nejspíš je to tím, že ji tvoří křemen, který se na stavební práce nehodil. „Někdy se uvádí, že pod zemí vede čtyřkilometrová žíla křemene, která na několika místech vyvěrá na povrch. A Žižkova skalka je jedním z nich,“ říká bývalý ředitel prachatického muzea, historik Pavel Fencl. „Existují ale i názory geologů, že žíla je dlouhá čtyřicet kilometrů, byť je na několika místech přerušená,“ dodává.

Romantický skalní útvar, který by mohl dělat důstojnou kulisu ve filmech o Vinnetuovi, leží jen pár set metrů od hlavního prachatického náměstí. Pod jeho vrcholkem je dodnes patrný vytesaný název Schillerova skála.

Schillerova skála

„Jak pojmenování Schillerova skála, tak Žižkova skalka jsou záležitosti až z počátku dvacátého století. Jinak odjakživa se tomuhle místu říkalo Skalka,“ vysvětluje Pavel Fencl. „Cesta, která vede kolem, byla dřív stará silnice z Prachatic do nedalekého Husince. A na ní v roce 1803 zemřel prachatický měšťan Leonard Stiasny, což připomíná kamenný jehlan,“ ukazuje historik na stélu, vztyčenou vedle skály. „Německý text na ní, volně přeložený do češtiny, říká: Není nic jistějšího než smrt, ale její den a hodinu neznáme.“

Bezprostřední okolí Žižkovy skalky v centru Prachatic je parkově upraveno, nechybí v něm lavičky ani informační panely, věnované geologii a historii místa. Žižkova skalka je rovněž zastávkou dvou turistických tras po zajímavostech Prachaticka.

autor: Filip Černý
Spustit audio