Uprostřed lesa v Krásné v Beskydech mají už desítky let svůj areál místní včelaři

31. červenec 2018

Chovu včel se v Česku věnuje asi 55 tisíc lidí. My vás zavedeme do včelařské stanice uprostřed Beskyd, která včelaře sdružuje už 70 let.

Uprostřed lesa v Krásné v Beskydech mají svůj areál už desítky let místní včelaři. Mají tam svůj včelín s několika úly a zázemí, kde pořádají přednášky a jednou ročně i velký včelařský den. Tamní včelařská organizace Včelaři Lubno mají 70 členů, kteří se starají celkem o asi 600 včelstev a posily přicházejí i z řad mladých.

Je to taková malá forma venkova v centru Ostravy, říká včelař o svých úlech v Cooltouru

Včelí med (ilustr. obr.)

Michal Bruštík z Ostravy vždycky toužil po domu se zahrádkou a s vlastními úly. A svůj sen si rozhodl splnit, navzdory tomu, že bydlí v centru třetího největšího města v Česku.

„Tady jsme od roku 1962, ale organizace vznikla v roce 1948. Tahle louka je taky naše a máme tady včelín, který chceme, aby byl naší výkladní skříní. Zájem o včelařství je i mezi mladými lidmi, hodně včelařů máme ve věku do 40 let,“ říká Jiří Pavlásek, předseda organizace místních včelařů.

Sedmdesáté výročí si zdejší včelaři chtějí připomenout v listopadu. Budou pořádat slavnostní členskou schůzi, na které se sejdou se svými kolegy z Polska a Slovenska a také se starosty okolních obcí.

autor: iha
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.