Uprostřed Sedlnic stojí zajímavá mohyla. Její velké kameny jsou doslova rájem pro geology

16. duben 2018

Kousek od centra Sedlnic ve vedlejší uličce můžete najít pozoruhodný památník. Je věnovaný básníkovi Josefu Eichendorffovi, který v Sedlnicích pobýval. Zajímavý je ale taky materiál, ze kterého je dílo postavené. Velké balvany mají původ až ve Skandinávii. Provede vás po nich nejkratší naučná stezka v regionu.

Stojíme na nádvoří bývalého zámku v Sedlnicích, z něj teda zůstalo jenom levé křídlo, před asi 3 metry vysokou mohylou složenou z několika velkých kamenů. Jak se mohyla v Sedlnicích vlastně ocitla?

„Ta mohyla je pomník německému básníku Eichendorffovi, který na zámku bydlel a tvořil. A byla postavena v 30. letech 20. století místními obyvateli, kteří ho měli velice rádi a chtěli mu tady postavit nějakou památku. A shodou okolností ten pomník vystavěli z takzvaných bludných balvanů a vytvořili tady takovou sbírku. V rámci Geoparku Podbeskydí je to největší soubor bludných balvanů na jednom místě shromážděný,“ vysvětluje Dalibor Kvita, ředitel Geoparku Podbeskydí.

Většina bludných balvanů byla přivlečena ledovcem ze Skandinávie během čtvrtohorního zalednění. „Jeden z nich všek nepřicestoval těch cca 1000 kilometrů ze Skandinávie, ale jen tady pár desítek kilometrů z oblasti někde mezi Chlebovicemi a Rychalticemi. Je to jurský vápenec. Tento balvan spolu s dalšími, které jsou zajímavé, má na sobě udělaný malý nábrus, ve které je do té horniny potom lépe vidět po nabroušení a zaleštění. A tento vápencový balvan vznikl v druhohorách v období jury v teplém korálovém moři a všechno tohle se dalo z toho maličkého nábrusu vyčíst. Vyčetl to kolega paleontolog, se kterým jsme na tvorbě toho průvodce spolupracovali,“ upřesňuje Dalibor Kvita.

Vedle pomníku je zavěšen průvodce, který si můžou návštěvníci půjčit, pohledat si jednotlivé kameny, přečíst si zajímavosti, které se podařilo o těch kamenech zjistit. Je to nejkratší naučná stezka. Pryč můžete být za deset minut, nebo se jednotlivými kameny kochat půl dne.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.