Úřad práce vyrazil do ulic. Snaží se vypátrat ty, kterým hrozí odpojení od elektřiny a plynu

14. březen 2022

Tisíce lidí ještě nemají vyřešený přechod na nového dodavatele energie. Týká se to hlavně společnosti Bohemia Energy, která na podzim skončila, a oni přešli k takzvaným dodavatelům poslední instance (DPI). Seznam několika stovek lidí dostal úřad práce. A má jediný úkol. Tyto klienty vypátrat. Často se to ale nedaří.

Nervozita byla po říjnovém oznámení konce společnosti Bohemia Enegry velká a spousta lidí to začala řešit hned. Třeba v Ostravě. Lhůta pro zajištění dodavateli poslední instance ale brzy skončí a je nutné najít i ty, kteří nereagují na výzvy a nedá se jim dovolat.

„My jim chceme nejdříve v prvé řadě vysvětlit, co by se mohlo stát, pokud zůstanou u toho DPI,“ popisuje neobvyklý úkol pro úředníky Gabriela Petříková z krajské pobočky Úřadu práce v Ostravě. Na stole má seznam s desítkami jmen. „Pokud je doma nezastihnou, nechají jim ve schránce speciální letáček,“ dodává.

Úspěšnost při hledání těchto lidí je v Ostravě zatím asi padesátiprocentní. Času je málo, upozorňuje mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. „V tuto chvíli se jedná především o odběratele plynu, protože v tomto případě je klíčové datum 14. dubna, kdy je třeba přejít od dodavatele poslední instance a mít uzavřenou standardní smlouvu s novým dodavatelem,“ vysvětluje mluvčí.

Odpojí i platící

V režimu nouzového dodavatele poslední instance je možné zůstat maximálně půl roku. „Pokud nepřejdou na standardní smlouvu, budou odpojeni. A to platí i v případě, když řádně platí účty,“ dodává Beránková.

Že nejde celkově o malý počet lidí, potvrzuje například společnost ČEZ. Jako u dodavatele poslední instance u ní stále zůstává 7 tisíc odběratelů.

autor: Martin Knitl
Spustit audio