Urbanová zazpívá posledního Janáčka, který jí chyběl

13. leden 2012

Uměleckou událostí číslo jedna je dnešní premiérové uvedení opery Leoše Janáčka Věc Makropulos v ostravském divadle Antonína Dvořáka. V roli Emilie Marty se představí přední pěvkyně Eva Urbanová.

Eva Urbanová si v Ostravě zazpívá posledního Janáčka, který jí chyběl. Role Emilie Marty se bránila od svých 30 let. Hudebnímu řediteli a dirigentovi ostravské opery Robertu Jindrovi se tak povedl husarský kousek.

„Hlavním takovým mottem nebo něčím, co mne inspirovalo, bylo její několikanásobné odmítnutí zpívat právě tuto roli. Ona měla několik velice pádných argumentů, které byly pochopitelné. Její poslední odmítnutí nabídky Národního divadla v Praze na tuto roli byl takový poslední impulz pro mě, abych ji zkusil zlomit. Došlo ke shodě názorů a mě samozřejmě těší, že právě v Ostravě bude její debut v této obrovské nádherné roli,“ popisuje dirigent Jindra.

Evu Urbanovou čeká pěvecký debut v roli Emilie Marty. Učarovalo jí nejen nedávné představení Čapkovy Věci Makropulos v režii Roberta Willsona, ale také dirigentské gesto Roberta Jindry. Jak prozradila, náročnější roli v operách Leoše Janáčka ještě nezpívala.

„Je to role, kde je hodně textu, strašně moc recitativů, takže je to taková – dalo by se říct konverzační opera. Je tam velice složité vystihnout ty její nálady nebo činy, jak se chová. Velice důležité je, aby člověk neupadl do nějakého operního až patosu. Je tam hrozně moc úskalí i pro orchestr, je to opravdu instrumentálně velice těžký Janáček,“ dodává pěvkyně.

Věc Makropulos se na jeviště ostravské opery vrací po 45 letech. Eva Urbanová se v roli Emilie Marty představí poprvé dnes v 18:30 v ostravském Divadle Antonína Dvořáka. Představení je už vyprodané.

autoři: Renáta Spisarová-Kotík , tif
Spustit audio