Úředníci stojí před legislativním rébusem v Nových Lublicích

21. září 2001
Pod kůži

Okresní úřad v Opavě stojí před problémem, který je - co se legislativy týče - naprosto ojedinělý. Týká se situace v obci Nové Lublice, kde žije necelých 300 obyvatel. Několik místních lidí se totiž rozhodlo prozkoumat podivné machinace s obecním rozpočtem. Jak zjistil Martin Knitl a Ivana Šuláková, vývoj událostí zaskočil téměř všechny.

Autor 1: V únoru před dvěma lety získal bývalý ministr Jaroslav Bašta zvláštní dopis, podepsaný dvěma zastupiteli Nových Lublic. Hned v úvodu se píše: "Už od roku 1992 dochází jeho osobou ke zneužívání pravomoci veřejného činitele ve styku s občany, potírání pravomoci členů obecního zastupitelstva, rozdělování a využívání účelových dotací, přidělování sociálních dávek občanům a dělení občanů na poddajné a nepoddajné." Vyšetřování těchto porušení na základě podání stížností občanů obsahuje asi 14,5 kg vyšetřovacích spisů, které byly předány v roce 1998 státnímu zastupitelství v Opavě.

Autor 2: Dopis tzv. obecní opozice obsahuje slova jako "tunelování obce" a "tunelování okresního úřadu".

Autor 1: V prvním případě při vyúčtování hospodaření obce za rok 1994, předloženého starostou na veřejném zasedání obecnímu zastupitelstvu, byla v kolonce na podporu podnikatelského subjektu uvedena částka 90 000 Kč. Při dotazu, o který podnikatelský subjekt jde, byla po určitém váhání označena firma Novotex, kde je majitelem sám starosta. Občané měli zájem o úplnou informaci v této záležitosti a přinutili starostu, aby podal přesné informace o této půjčce. Devadesát tisíc korun jako podpora starostovy firmy, byl pouze začátek. Vyšlo najevo, že od roku 1992 do roku 1994 byl na konto firmy Novotex převeden téměř jeden milion korun. Formálně jako půjčka s požehnáním obecního zastupitelstva.

Autor 2: Příslušná ustanovení se údajně ztratila, aniž o tom byla policie informována.

Autor 1: Důvěra v ukončení těchto případů je u nás velmi malá. Přesto věříme, že v rámci akce čisté ruce by mohlo dojít k výraznému posunu v celé záležitosti. Iniciativa občanů nakonec vedla k rozsudku okresního a krajského soudu. Starosta obce Jan Škrobánek byl odsouzen za zneužití pravomocí veřejného činitele. Trest - tři roky podmíněně.

Autor 2: Podle zástupkyně přednosty Okresního úřadu v Opavě Ladislavy Kadaňkové v této chvíli ještě nikdo nepředpokládal, jaké komplikace nastanou.

Ladislava Kadaňková, zástupkyně přednosty OÚ Opava: Po obdržení rozsudku jsme v duchu zákona o volbách napsali dopis zastupitelstvu obce Lublice, aby svolalo mimořádné zasedání, na kterém by vyslovilo zánik mandátu panu starostovi. Nyní čekáme na odpověď.

Autor 1: Jan Škrobánek totiž z postu starosty odejít nechtěl. Soudní proces považuje za zkreslený a nespravedlivý. Vše se podle něj stalo s vědomím zastupitelstva.

Jan Škrobánek, starosta Lublice: Co se týká těch půjček, tak byly projednány. Zastupitelé věděli, byly stanovené termíny splatnosti, bylo projednávané prodloužení této splatnosti, takže zastupitelé byli informováni. Dá se to doložit.

Autor 2: Doložit se toho ale mnoho nedá. Starosta, odsouzený za závažný trestný čin tuší, kde je příčina problémů. Pochopitelně, že ne v jeho osobě.

Jan Škrobánek, starosta Lublice: Co se týká okresního úřadu, za minulého přednosty ta spolupráce moc dobrá nebyla. Místo podání pomocné ruky se hledaly kdejaké zádrhely, kdejaké chybičky.

Autor 1: Mediální přestřelky nakonec skončily tak, jak musely. Přednosta Okresního úřadu v Opavě Pavel Krejčí vyslovil Janu Škrobánkovi zánik mandátu. Situace neobvyklá, ale v souladu se zákonem.

Autor 2: Podle přednosty Krejčího je problémů mnohem více. Nelze například zjistit, podle jakého klíče byli vybíráni náhradníci zastupitelů, kteří se funkce vzdali. Dále existují nesrovnalosti v katastrální mapě, co se týče budovy pohostinství, která je spojena s činností Jana Škrobánka a mnohé další.

Autor 1: Poslední tečkou, která úředníkům zamotala hlavu, byl krok samotného zastupitelstva. Hromadně se vzdalo mandátu a zaniklo. Pak rezignoval i sám starosta. Přednosta Krejčí přiznal, že pro tento krok oporu v zákoně nenašel.

Pavel Krejčí, přednosta OÚ Opava: Představenstvo se hromadně vzdalo mandátu. Toto vlastně vůbec zákon nezná. Na základě toho, že se vzdalo mandátu, se vzdal funkce starosty i pan Škrobánek.

Autor 2: Nejasno má i Jan Škrobánek.

Jan Škrobánek, starosta Lublice: Nepochopím, když jsem odstoupil proč mi vyslovil zánik mandátu. Když někdo odstoupí, nemá ho nikdo z čeho odvolávat.

Autor 1: Podle zákona nemůže vykonávat funkci starosty osoba trestaná za úmyslný trestný čin. Byl tedy Jan Škrobánek po vynesení rozsudku starostou? Mohlo mu zastupitelstvo podat svou rezignaci? Mají tedy Nové Lublice vůbec někoho v čele obce?

Pavel Krejčí, přednosta OÚ Opava: Posoudit prakticky zákon by právoplatně mohl jedině soud. Já jsem se obrátil dopisem na ředitele odboru všeobecné správy, jestli může být platné hromadné odstoupení zastupitelů a podobně.

Autor 2: Možná to vypadá jako malá legislativní pře. Podle přednosty Krejčího si ale jen málokdo uvědomuje, co s vlastně stalo a jaké problémy nastanou už za několik dnů.

Pavel Krejčí, přednosta OÚ Opava: Obec nemá zastupitelstvo, obec nemá starostu, mají svůj účet v bance, takže vlastně zamezují jakékoliv funkci obce. Mají mateřskou školku, otevřela se vlastně v září. Kdo bude podepisovat faktury, platy řiditelce, kdo bude platit veřejné osvětlení a všechno, nevím.

Autor 1: Ustavení nuceného správce není možné. Není ani možné provést doplňovací volby, protože chybí platná legislativa. Nové Lublice jako samostatná obec prakticky neexistují. Obliba Jana Škrobánka u většiny místních lidí neklesá. Možná právě naopak. A hrstka odpůrců, kteří celou kauzu rozhýbali, se už nechce vyjadřovat. Snad kvůli únavě z letitých potíží, snad ze strachu z možných následků. Jsou ale přesvědčeni, že po vypršení trestu se Jan Škrobánek bude ucházet o vedení obce znova.

Autor 2: Bývalý starosta odmítá jakoukoliv vinu, vše vnímá jako spiknutí proti jeho osobě. Snad proto si může dovolit toto zhodnocení.

Jan Škrobánek, starosta Lublice: Za ta léta práce, co člověk udělal, byla znehodnocena veškerá práce a úsilí nejenom mé, ale prakticky celého zastupitelstva.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: š.iva , mta , mrk , spr
Spustit audio

Více z pořadu