Ústavní soud se v kauze komentáře u fotky prvňáků vymezil vůči nenávisti na internetu

4. leden 2022

Ústavní soud zamítl stížnost muže, který napsal nenávistný komentář pod fotografii prvňáků teplické základní školy. Za svůj čin získal trest 16 měsíců vězení s podmínečným odkladem na tři roky. 

Do třídy v Základní škole Plynárenská chodily převážně romské a arabské děti. "Ještěže jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí," stálo v komentáři Vítězslava Kroupy pod fotkou třídy na Facebooku.

Podle nedávného verdiktu Nejvyššího soudu byl jeho komentář nenávistným projevem a nelze jej vydávat za černý humor nebo obhajovat svobodou vyjadřování. Kroupa podle Nejvyššího soudu naznačoval možnost vyhlazení "nežádoucích etnik" v plynových komorách, tedy stejným způsobem, jako nacisté systematicky usmrcovali Židy za druhé světové války.

V ústavní stížnosti obhajoba znovu uváděla, že komentář byl míněn jako žert, nezávadný a navíc prý i "společensky potřebný", jakožto upozornění na kulturní a civilizační rozdíly mezi lidmi. Stížnost označovala komentář za racionální a stále ještě přípustný projev politického nesouhlasu.

Podle ÚS však justice podrobně a logicky vysvětlila, že šlo o hate speech, tedy vyjádření směřující k podněcování nenávisti, konkrétně proti skupině dětí jiného než českého etnika.

"Nenávistné projevy na internetu, jako jeden z druhů projevu nenávisti, je třeba v demokratické společnosti potírat, a to v závažných případech i prostřednictvím norem trestního práva," stojí usnesení.

Kroupa byl odsouzen také za to, že na sociální síti zveřejnil obrázek říšské orlice s hákovým křížem a nacistů Hermanna Göringa a Adolfa Hitlera. Snímek Hitlera se zdviženou pravicí doplnil komentářem "Krásné bílé sny, Přátelé".

zdroj: ČTK
Spustit audio