Úterní Noční Linka: Venkov, nebo město? Kde se Vám žije lépe?

12. duben 2022

Stane se, kvůli zdražování všeho, opět venkov tradičním venkovem, ne jen místem pro víkendové rekreace? Začnou opět lidé na venkově chovat hospodářská zvířata a pěstovat brambory, zeleninu, aby co nejvíce ušetřili? Nebo už se tak děje? Je podle vás snadnější život na venkově, nebo ve městě? A vy jste život na venkově zažili? Jakou máte zkušenost?

Venkov tvoří zhruba 80 rozlohy Česka, kde žije necelých 30 % obyvatel České republiky. S životem na venkově je spojena řada stereotypů. Odborníci přitom mluví o tom, že rozdíly mezi životem ve městě a na vesnici se postupně stírají. Češi často dojíždějí za prací do měst. Když se tedy někdo odstěhuje na venkov, většinou není typickým vesničanem, protože spoustu času tráví ve městě. A to je hlavní důvod, proč se tvář českého venkova proměňuje.

Venkov se přizpůsobuje nově příchozím obyvatelům i turistům a chalupářům. Lidé odcházejí z velkých měst z mnoha důvodů. Touží být blíž přírodě, mít soukromí nebo větší prostor pro výchovu dětí. Pro některé je důvodem příliš nákladný život ve městě.
Aby si však venkov uchoval svůj charakter, je důležité, aby z obce všichni nevyjížděli za prací ven a aby v ní přes den také někdo byl. V řadě příměstských obcí to vypadá tak, že se tam lidé jezdí pouze vyspat a o víkendu posekat trávu. Chov domácích a hospodářských zvířat se vytrácí, na pozemcích kolem domů se místo zeleniny, brambor - zelená tráva. Zaměstnaní a dojíždějící lidé totiž na starání se o hospodářství nemají čas a proto se tradiční role venkova velmi proměnila. Možná ale, při rostoucích cenách všeho, nastala doba změny a obratu…

Spustit audio