Úterní Noční Linka: Zažili jste lásku na první pohled?

5. duben 2022

Zažili jste lásku na první pohled? A vydržela vám, pokud ne celý život, tak alespoň na pár let? Dokázali byste kvůli lásce tzv.za sebou spálit mosty? A nebo jste přesvědčeni, že i láska se má řídit rozumem?

Neexistuje větší klišé červené knihovny než tvrzení, že jejich pohledy se setkaly a v tu chvíli věděli, že jsou si souzeni. Jak je to ale s láskou na první pohled doopravdy? Skutečně existuje a může být základem pro dlouhodobý vztah, nebo jde jen o výmysl nevyléčitelných romantiků?

Podle vědců se na pocitu zamilovanosti podílí dvanáct oblastí mozku a zamilovanost je z hlediska chemického složení velmi podobná pocitům, kteří zažívají lidé po požití kokainu. Pocit, že se někomu podíváte do očí a rázem víte, že spolu budete kráčet celým životem, má ale údajně mnohem prozaičtější vysvětlení, než jaké nám předkládají autorky červené knihovny. Studie, jejíž výsledky citoval mimo jiné Washington Post, tvrdí, že láska na první pohled je vlastně blesková selekce fyzických rysů. Podvědomě na jejich základě vyhodnocujeme, kdo je s námi geneticky kompatibilní. Navzdory obecnému přesvědčení se muži na první pohled zamilovávají častěji než ženy. Předpokládá se, že je to kvůli větší vnímavosti mužů k vizuálním podnětům. Větší pravděpodobnost, že vás potká láska na první pohled, máte přitom v mladším věku.

Spustit audio