Uvažujete o vlastní studni? Důležitý je prvotní průzkum

27. leden 2022

Vzhledem ke všeobecnému zdražování už možná uvažujete o svém vlastním vodním zdroji. Někdo osloví proutkaře, jiný firmu. Co je bude zajímat a co se vyplatí?

Nejprve je důležité zjistit, kde se voda nachází, případně kde se kříží prameny. „Primárně se řeší hledání vody proutkováním. Proutkaři v naší firmě mají léta zkušeností a jsou asistenty hydrogeologa. Tato varianta je pro běžného uživatele nejlacinější. Máme úspěšnost 9 z 10. Proto mu dává přednost většina malých zákazníků,“ říká Jiří Fořt, technik Profivody s.r.o. z Plas. 

Tam, kde se očekává velký odběr, např. pro firmy, se hledání vody řeší geofyzikálním průzkumem podloží, vysílají se do něj tzv. rázy, podle kterých lze zjistit, kde jsou vodní kapsy. Tento průzkum je ale podstatně dražší. 

Pokud mají sousedé v okolí studny a vy si ji také necháte vyhloubit, může se stát, že jim vaše nová voda ‚stáhne‘ vodu a budou ji mít málo. „Důležitý je důkladný prvotní hydrogeologický průzkum. Před ním asistenti obchází okolní pozemky se studnami a zaměřují vodní zdroje, aby se tomuto předcházelo. Další kontrola je, když hydrogeolog zpracovává projekt. V něm hodnotí míru ovlivnění okolních vodních zdrojů. Při kvalitní přípravě by se to stát nemělo,“ vysvětluje odborník.

Pohled do studny, která dvakrát ukrývala Masarykovu sochu

Vydání povolení se dočkáte za tři měsíce, někde ale i za půl roku. Počítejte, že měsíc až dva trvá vypracování projektu, ten se odevzdá na příslušné úřady, a tam už záleží na úřednících.

Cenu můžete ovlivnit

Nejen samotná realizace studny, ale i zpracování dokumentace a projektu přijdou na nemalé peníze. „U prvotního průzkumu počítejte kolem 2.500 Kč bez DPH, zpracování dokumentace na průzkumný vrt kolem 10.000 Kč bez DPH.“

U kopané studny záleží na průměru a hloubce. „Jedná se o ruční práci, která může trvat několik dnů, takže tam se cena těžko odhaduje. U vrtaných studní počítejte s částkou kolem 1.300 Kč za vyvrtaný metr. Cena se odvíjí i od podloží. Takže se můžeme pohybovat mezi 50–60.000 Kč bez DPH.“

Dokončovací práce, jako jsou například šachta do vrtu, vyčištění vrtu, čerpadlo, už si může hodně ovlivnit sám zákazník. Čerpadel je na trhu velké množství. Někomu stačí hobby čerpadlo za 5–10.000 Kč. Profesionální vodárny pro rodinné domy, včetně expanzní nádoby, měřicích sond a podobně, mohou přijít i na 50–60.000 Kč bez DPH.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio