Uvnitř pracují stavbaři, venku se chystají plány a další akce. Obnova Bredy pokračuje

16. srpen 2022 08:10

Město Opava si připomene 150. výročí narození slezského architekta Leopolda Bauera. Jeho jméno je v Opavě spojené především s historickou dominantou města, bývalým obchodním domem Breda. Zchátralou památku město odkoupilo od insolvenčního správce a stále hledá možnosti dalšího využití. Zároveň pokračují i přípravy na rekonstrukci.

Uvnitř Bredy to pořád vypadá omšele a opuštěně. Práce ale pokračují. „Byly odmontovány veškeré dřevěné prvky, vitráže, aby se všechno zachránilo. Ty dřevěné prvky samozřejmě musí vyschnout. Provádí se různé průzkumy. Myslím, že ty práce jdou velmi dobře,“ říká Linda Bittová ze spolku na záchranu obchodního domu.

V plánu je výměna všech 150 oken, oprava velké střešní kopule, pracuje se i na střeše. A zapojit se může kdokoliv. Venku u symbolické zmenšeniny Bredy. S portrétem architekta Bauera, 150. výročím jeho narození.

„Ty opěrné body jsou – jednak jeho podobizna, tak těch 150 let a jeho nejvýznamnější stavba obchodní dům Breda. Ten projekt jsme nazvali Malou Bredou,“ popisuje neobvyklou výzdobu výtvarník Vojtěch Král.

A kdo chce, může napsat vzkaz. Nápad.  Hlavně tady čteme přání, aby Breda byla jako dříve, prohlížíme nápisy s Lindou Bittovou. „Přáli bychom si, aby lidé přišli, napsali nám, co by v Bredě chtěli. A mají možnost přihlásit se na veřejné workshopy, které se budou konat 13. a 14. září v obchodním domě Breda,“ dodává Bittová.

Na veřejné workshopy se dá přihlásit třeba i přes web spolku, který se stal po dohodě s magistrátem hlavním partnerem města při hledání nového využití památky. Prvního září, přímo v den Bauerova narození, zahraje na střeše Bredy kapela Nebe a diváky bude mít dole na zemi před velkým plátnem.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související