Už 25 let pomáhá Vzájemné soužití sbližovat romskou komunitou a majoritu v Ostravě

4. prosinec 2022 08:40

Dvacet pět let fungování má za sebou ostravské sdružení Vzájemné soužití. Začala s pomocí romské komunitě postižené katastrofálními záplavami v roce 1997. Postupem času se proměnila v důležitou organizaci na Ostravsku, která se snaží o lepší spolužití romské komunity s většinou. Dnes pomáhá i uprchlíkům z Ukrajiny, nebo sociálně slabým bez rozdílu. Provozuje taky několik nízkoprahových center pro mladé.

„Tam jsem jako dítě poprvé v životě viděl pingpongový stůl, bylo mi asi jedenáct let,“ vzpomíná Zdeněk Kroščen, jak začal jako dítě navštěvovat nízkoprahové středisko v ostravské části Liščina. Od roku 2008 na plný úvazek nízkoprahové centrum sám vede.

Kromě zajišťování volnočasových aktivit lidé ze Vzájemného soužití také podporují romské děti ve vzdělávání. Počínaje doučováním a konče zajišťováním stipendií. „Co mě hodně nakoplo – jedna holčina tady vystudovala s maturitou, dokonce s vyznamenáním od pana ředitele, teď studuje vysokou školu a doučuje v rodinách. To je pro mne, pro Roma, takový impulz. Když je to navíc Romka a pracuje s námi, poděkovala a jde ještě dál,“ říká Zdeněk Kroščen.

Právě vzdělání a vlastní snaha o zlepšení poměrů je to, co pomáhá romské komunitě dostat se takříkajíc nahoru a více se začlenit. Snaha ale často narážela na odmítavý postoj většiny. Nebo jen obyčejný lidský strach.

Jak se za poslední čtvrtstoletí poměry změnily podle zakladatele Vzájemného soužití Kumara Vishwanatana? „Česká společnost se podle mne posunula hodně dopředu. Společnost se mění a romská komunita jde nahoru. Tak to vnímám,“ uzavírá Kumar Vishwanatan s tím, že přede všemi stále ještě leží dlouhá cesta.

Spustit audio

Související