Už skoro 3000 druhů rostlin najdete v miniarboretu ve Staříči

31. srpen 2016

Miniarboretum založili manželé Holubovi ze Staříče už před více než dvaceti lety. I když onen přívlastek mini už tady není úplně namístě. V zahradě je přes 2750 druhů rostlin a rozkládá se na ploše jednoho hektaru. Specializují se tam na pěstování čarověníků, tedy zakrslých rostlinek.

Pan Radek Holub právě stříhá jeden z exponátů. „ To je jeden z těch japonských stromů a s nimi je hodně práce. Stříhají se třeba i dvakrát, třikrát do roka. Takže doporučuji raději miniaturku, o kterou se starat nemusíte. A dokonce existují i tyto japonské stromky, které se nemusí tolik stříhat,“ říká pan Holub.

Pod rukama s nůžkami mu z větví rostou obláčky. „Taky se jim říká obláčkové stromy,“ uvádí na pravou míru. Všechny stromky jsou krásně upravené, travička kolem je perfektně vysekaná.

„Japonci mají bonsaje – ty se štípou, olamují, drátují a tak dále. Kdežto Češi mají čarověníky a ty rostou samy, tvarují se samy, zaštěpují se samy. Jsou oblíbené a je to taková česká specialita,“ vysvětluje zahradník.


Čarověník je chomáčovitá nebo metlovitá znetvořenina na stromech a keřích, která je tvořena hustěji nahloučenými větvičkami, často odlišného zabarvení, tvaru a uspořádání olistění (jehlic). Čarověníky lze množit a zachovávat roubováním, přičemž si zachovávají svůj zvláštní charakter. Vznikají tak zakrslé stromky podobné bonsajím, které však ani po vysazení do volné půdy nevyrostou do větších rozměrů. Jsou proto mimořádně vhodné do skalek a malých zahrad.
Zdroj: Wikipedia

„To jsou všechno takové čarověníky, o které se nemusíte starat. Je to z borovic, z modřínů, z jalovců, ale taky z azalky, smrku, nebo z tisu,“ vyjmenovává Radek Holub.

Kdo by se chtěl o čarověnících dozvědět více, v miniarboretu ve Staříči najde cedule, kde je vše vysvětlené.

Návštěvník v areálu najde ale řadu dalších rarit a kuriozit – například nejpomaleji rostoucí strom na planetě, který za rok vyroste o tři milimetry. A také thuji occidentalis malonyanu Holub, kterou znají pěstitelé okrasných rostlin na celém světě. Je velmi houževnatá a roste i v extrémních klimatických podmínkách. Název dostala podle svého objevitele Radka Holuba ze Staříče.

Nejen rostliny jsou tady k vidění. Dobře se v areálu daří veverkám. „Veverky tady máme stabilně už patnáct let,“ říká pan Holub.

Když vystoupáte na nejvyšší bod miniarboreta, budete mít pod sebou rybník. „Je to taková zásoba vody, kdyby náhodou nastal nějaký problém s vodou. Máme tam japonské kapříky, karasky. Žije tady spousta hmyzu – vážek, velké množství žab,“ popisuje pan Holub.

Miniarboretum pan Radek Holub postupně propojuje i se sousedním lesem. A více se dovíte v přiloženém záznamu rozhovoru (viz odkaz ‚Poslechněte si celý rozhovor‘).

autor: iha
Spustit audio