V areálu Tatry funguje nový výrobce vojenské techniky

1. červen 2016
Zprávy , Zprávy

Růst výroby a další možné zakázky třeba i od české armády očekávají v automobilce Tatra v Kopřivnici. V jedné z továrních hal teď pracuje sesterská společnost, která opravuje a kompletuje vojenská auta. Od vzniku České republiky před 23 lety jde o první nově založený podnik na výrobu armádní techniky v zemi.

Třiadvacetiletý Dominik Tajchman neměl po škole žádný problém najít práci. Ihned nastoupil jako kontrolor kvality výroby v nové firmě Tatra Defence Vehicle.

„Měl jsem studium, které podporoval zaměstnavatel, aby mě přijal. A potom se ukázalo, jestli jsem schopný nebo ne. Jsem tady spokojený,“ říká kontrolor v nové firmě.

V nově opravené hale za více než 100 milionů korun je nyní 55 lidí. Společnost, která patří stejnému majiteli jako automobilka Tatra, plánuje nabrat až 230 pracovníků.

„Pracoval jsem ve společnosti, která se stěhovala. To byl vlastně důvod, proč jsem odešel. Nechtěl jsem dojíždět tak daleko,“ vysvětluje montér Vojtěch Turanský, který pracuje na modernizaci tanku T-72.

Tatra Defence Vehicle zřejmě vyrobí pro českou armádu 20 nových Pandurů, na které získala licenci. A vojenské zakázky rezortu obrany může čekat nadále i sousední automobilka.

„Jestli má armáda tři tisíce Tater a bude potřebovat zase šedesát, za rok 120 a za dva roky 280 nebo kolik, tak soutěžit to – to udělá s prominutím jenom neandrtálec. Armáda je s tím spokojená, kluci jsou na to natrénovaní, umíme to opravovat. Není jediný důvod, proč bychom měli hledat jinde,“ potvrzuje ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Automobilka chce letos vyrobit o téměř 500 nákladních aut více než vloni.

Montáž Tatra Trucks

„Když jsem se potkával se zaměstnanci a i s prvními lidmi od sdělovacích prostředků, koukali se na nás divně a říkali si, no, takových už tady v Tatře bylo, takových věcí jsme už tady slyšeli. My jsme si odsud zatím nic neodnesli, zatím sem přinášíme, a že se můžeme komukoliv podívat rovně do očí,“ vzpomíná předseda představenstva Petr Rusek na uplynulé tři roky, po které v podniku působí nový majitel.

Podle Petra Ruska limituje rozvoj podniku kromě strojního vybavení také nedostatek kvalifikovaných lidí. I proto firma jedná s OKD o případném zaměstnání propuštěných horníků.

Vojenská vozidla v Tatra Defence Vehicle
autor: Michal Polášek
Spustit audio