V barokní lékárně U bílého jednorožce v Klatovech se drží dryáků i živých pijavic

13. březen 2020

Barokní lékárna U Bílého jednorožce na náměstí v západočeských Klatovech vás ohromí, jen co do ní vstoupíte. Jde o jednu z mála kompletně vybavených historických lékáren v Evropě. Vyřezávané police a regály vypadají spíš jako ze zámku, stejně tak lékárnický stůl, váhy nebo další výzdoba.

Zachována zůstala i takzvaná čarodějná kuchyně aneb laboratorium, kde od 17. století apatykáři míchali nejrůznější směsi a dryáky. Podle historických pramenů tu lékárna stála a fungovala už v roce 1624.

Mastičky, pilulky a další ingredience pro léčbu všeho možného se tu připravovaly přibližně od roku 1639 do roku 1966, kdy se z lékárny stala expozice coby součást vlastivědného muzea v Klatovech. Nečekejte ale žádnou nudnou prohlídku. I dnes, po více než 300 letech, se tu můžete seznámit třeba s léčbou pomocí živých pijavek.

Současná barokní výzdoba ve stylu bavorského baroka pochází z počátku 18. století. Autorem je řezbář Jan Geschwendt. Ve zdobných regálech jsou dodnes původní staré nádobky na léky, takzvané stojatky, z různých materiálů. Dřevěné, cínové, skleněné i porcelánové.

Nejúčinnější jedy se skladovaly zvlášť

Další zajímavou místností je takzvané laboratorium neboli čarodějná kuchyně. Tady se míchalo, vážilo a připravovalo. Unikátní je dodnes funkční mechanický hmoždíř. Zaujme vás také způsob, jak se z uhněteného těsta vyráběly přesně odvážené kulaté pilulky.

Barokní lékárna U Bílého jednorožce v Klatovech

Léky se dělaly doslova ze všeho možného i nemožného. Z parohů, švábů, lebek zvířat, divokých rostlin a z mnoha dalších, pro nás dnes nemyslitelných surovin. K dispozici tu byly i silné jedy. Víc už nebudeme prozrazovat.

Jen malá hádanka na závěr. Ty nejúčinnější jedy se vždycky kvůli bezpečnosti skladovaly odděleně na jednom vyhrazeném místě. Až v lékárně budete, schválně, jestli uhodnete, kde to je.

Barokní lékárna u Bílého jednorožce v Klatovech je otevřená v hlavní turistickou sezónu denně kromě pondělí, od října do dubna v neděli nebo na objednání.

autoři: Pavel Halla , redakce
Spustit audio