V Bartošovicích mají školní zahradu jako přírodní laboratoř. Slouží nejen dětem, ale i veřejnosti

11. duben 2021

Na místě nevyužité louky vznikla v Bartošovicích v Chráněné krajinné oblasti Poodří v Moravskoslezském kraji „Školní zahrada jako přírodní laboratoř“. U zdejší základní školy, poblíž řeky, tak vzniklo zázemí pro praktickou ekologickou výchovu nejen dětí, ale i široké veřejnosti. Při rekonstrukci zahrady přiložili ruku k dílu jak ochránci přírody, tak i samotní žáci.

Školní zahrada v Bartošovicích umožňuje vnímat přírodu všemi smysly. Zdejší péče je založena na třech principech - bez rašeliny, bez umělých hnojiv a bez pesticidů. Mezi další podstatné rysy přírodní zahrady patří druhová rozmanitost v přírodním trávníku, ovocná zahrada, pěstování zeleniny, bylinek, využití dešťové vody a kompostování.

Velký a zároveň přirozený prostor dostávají na školní zahradě v Bartošovicích nejrůznější druhy živočichů. Kromě broukoviště, ještěrkovníku, hmyzího domečku nebo ježkovníku tady najdete například i zahradní jezírko, ptačí krmítka, pískoviště, týpí a vrbové průlezky.

Mezi početnými stanovišti nechybí na zahradě ani Hřbitov odpadků. Dovíte se na něm názorně, jak dlouho se rozkládá to, co v přírodě odhodíme - ohryzek z jablka, papírový kapesník, igelitová taška, jednorázová plena, plechovka, PET lahev nebo flaška ze skla.

Jak dlouho se v přírodě rozkládá odpad

Školní zahrada v Bartošovicích, volně přístupná po celý rok i veřejnosti, má část hrací, naučnou i praktickou. Nejen zdejším školním dětem a mládeži je tak inspirací i názornou ukázkou toho, jak v přírodě vše voní, bzučí, zpívá a chutná, ale také jak je potřeba o to vše pečovat.

Spustit audio