V Beskydech dál prohořívá podrost, hasiči požár dohašují

29. duben 2012
Zprávy , Zprávy

Spáleniště lesa ve Starých Hamrech v Beskydech prohledávají vyšetřovatelé. Na místě stále také operuje pět jednotek hasičů, které vyhledávají a dohašují ohniska požáru.

Hasičům se požár podařilo dostat večer pod kontrolu, zcela vyhráno ale ještě nemají. Nadále na místě bojují s plameny, protože se objevují skrytá ohniska a prohořívá podrost.

„Je třeba totálně dohasit veškerá možná ohniska, aby se dále požár nerozhořel. Terén je velmi složitý, práce je poměrně obtížná a očekáváme, že hasiči budou na místě ještě dlouhou dobu,“ řekl Petr Faster z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

Vyšetřovatelé pátrají po příčině ohně, který podle posledních informací zničil přes deset hektarů lesa. Zástupci Lesů ČR škodu předběžně odhadli na několik milionů korun. Podle Vlastimila Starzyka z frýdecko-místecké policie potrvá vyšetřování požáru delší dobu.

„Příčiny požáru vyšetřujeme společně se specialisty od hasičů. Pracujeme i s tou verzí, že požár mohl vzniknout od ohně lesních dělníků, kteří zde pracovali. Avšak přesnou příčinu budeme znát po výsledku zkoumání a expertíz,“ upřesnil Starzyk.

Oheň na Jamníku vypukl v sobotu po poledni a kvůli suchu a větru se stále šířil. S požárem asi sedm hodin bojovalo 30 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, na pomoc si zavolali hasicí vrtulníky a letadlo.

autoři: tif , iha
Spustit audio