V Beskydech na Prašivé přibude zákazová značka. Na vrchol se autem nesmí

4. říjen 2017
Dobré odpoledne

Radnice ve Vyšních Lhotách chce rozšířit možnosti parkování pod vrchem Prašivá. Lesáci totiž nedávno omezili na horu vjezd a už brzy na to upozorní i nová značka. Na lesní cestě prudce narůstal provoz a klidný výstup hlavně o víkendech byl kvůli projíždějícím autům takřka nemožný. Jenže záchytné parkoviště dole je malé a nestačí náporu výletníků.

„Konečně, protože kolikrát tam jezdí i tranzity. A vůbec – zaparkovat mohou dole a vystoupat nahoru pěšky. Je to nakonec zdravější,“ pochvaluje si cyklista Eda Herák z Havířova, že už na vrchol Prašivé auta nemohou.

Se zákazem souhlasí i Martin Stiller, správce horské chaty pod vrcholem. I když očekává, že návštěvnost zřejmě trochu poklesne. „S tím musíme holt počítat, ale nedá se na všechno dívat skrz peníze. My tvrdíme, že ochrana přírody je na prvním místě,“ říká Stiller.

Omezení vjezdu se naplno podle Martina Stillera projeví až po umístění zákazové značky. Obec současně pracuje na tom, aby našla pro auta více možností k zaparkování pod horou.

„My se to snažíme řešit. Zpracováváme bezpečnostní analýzu a zároveň zpracováváme změnu územního plánu, kdy doufáme, že cesta na Prašivou bude alespoň ve spodní části rozšířena a bude zde umožněno podélné parkování, aby to mohlo dále přispět ke zklidnění situace,“ říká starostka Vyšních Lhot Dana Nováková (nez.).

Dopravní značku zakazující vjezd všem motorovým vozidlům umístí lesáci na cestu na přelomu října a listopadu. „Jedná se o výjimečnou přírodní lokalitu v chráněné krajinné oblasti, do které je vjezd všem motorovým vozidlům podle zákona zakázán. Značka na to veřejnost ještě upozorní. Dodržování bude střežit policie i lesníci,“ říká mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová s tím, že zákaz platí celoročně.

Několik povolenek k vjezdu dostala pro své hosty jen chata Prašivá a dvě farnosti. To aby měli přístup k dřevěnému kostelíku na vrcholu hory.

autor: iha
Spustit audio