V Bohumíně začíná multižánrový festival Léto-kruhy

20. srpen 2005
Zprávy , Zprávy

V Bohumíně dnes začíná osmidenní multižánrový festival Léto-kruhy. Kromě řezbářů jsou návštěvníci zváni na koncerty, filmy, literární čtení a tvůrčí dílny. Dřevořezbářský plenér se letos poprvé ve své historii uskuteční na centrálním náměstí T. G. Masaryka v centru města. Jubilejní pátý ročník potrvá až do příští soboty.

Pětice řezbářů z Bohumína, Přerova, Českého Těšína a Jablunkovska bude pracovat přímo na náměstí, kde jim organizátoři postaví stany, které je budou chránit před sluncem či deštěm. Návštěvníci se budou moci podívat na jejich práci po celý den. Nebudou chybět ani dva umělečtí kováři.

Plenér doplní kovářská dílna, literární maratón, povídání o filmu, stínové divadlo, vystoupení písničkářů, koncert skupin Poutníci a Sluníčko, večer s africkými rytmy nebo Tančírna. Na své si přijdou také milovníci dechovky.

Léto-kruhy

"Začali jsme s tím, že jsme chtěli plenér, tedy tvorbu pod širým nebem. A protože se nám to během těch několika let rozrostlo do různých aktivit - od filmu, přes tvůrčí dílničku pro děti, různé muzikantské spolky, tak proto ten multižánrový festival," řekla Kamila Smigová z pořádajícího občanského sdružení Maryčka. Dodala, že řezbáři letos budou vytvářet především figurální díla. Jeden z mistrů řezbářů se už přitom nechal slyšet, že vytvoří hudební nástroj a to buben.

Ani letos nebude chybět oblíbená tvůrčí dílnička pro děti. Ta začne v neděli 21. srpna ve 13 hodin a bude dětem k dispozici po celou dobu festivalu. Zúčastnit se jí budou moci průběžně všechny děti, které o ni budou mít zájem. Letos se totiž zaměří na výrobu ručního papíru a jeho vazby.

Festival Léto-kruhy vznikl v roce 2001 a pokaždé se věnuje jinému mottu. První ročník měl podtitul Múzy, následovaly další ročníky s motty Doteky černé a bílé v roce 2002, Dům světa v roce 2003 a Labyrint živlů v roce 2004.

autoři: tif , čan
Spustit audio