V boji s kůrovcovou kalamitou v kraji má pomoct i novela zákona

15. duben 2019

Odložení těžby stromů, ze kterých kůrovec už vylétl nebo prodloužení doby pro zalesnění vykácených porostů. To jsou hlavní změny novely zákona ministerstva zemědělství, která má pomoci v boji s kůrovcem. Ten stále decimuje lesy nejen v Moravskoslezském kraji. Kalamitní stav trvá kvůli kůrovci například na Bruntálsku nebo Vítkovsku. Právě na Vítkovsku se s kůrovcem potýkají více než 20 let.

„Když dospělec strom opustí, vyletí z něho a jde na vedlejší, tak ten strom už nikoho nemůže ohrožovat,“ říká lesní správce Jiří Broda s tím, že do stejného stromu se znovu kůrovec nedá, je tedy zbytečné ho rovnou odtěžit. „Každý ten strom – musí k němu dojít těžař, stroj... Máte desítky tisíc hektarů porostů, kde to hyne,“ dodává správce.

Podle starého zákona by vše museli likvidovat. „Do konce března v této oblasti bychom museli mít čisto. To znamená, všechny tyto stromy by musely být pryč,“ ukazuje Broda. Díky novele tady dřevo může zůstat a přijde na něho řada, až se vyřeší důležitější problémy.

Ondřejník, oblíbený cíl výšlapů v Beskydech, přišel o většinu smrkových lesů

Vykácený les na svahu Ondřejníku v Beskydech

Masiv kopce Ondřejníku v Beskydech se změnil k nepoznání. Většinu hlubokých lesů na jeho severní a severovýchodní straně nahradily holiny. Může za to kůrovec, který s pomocí václavky tamní smrky zlikvidoval. Brzy tam zřejmě nezůstane ani jeden smrk.

Na Vítkovsku se za posledních 20 let vytěžilo více než 3000 hektarů smrkových porostů. „Když si představíme, že to je třetina až čtvrtina celkové výměry lesní správy, tak je to obrovské číslo,“ upozorňuje Jiří Broda.

Nově se pak prodlužuje i doba pro znovuzalesnění holin. „Nové opatření obecné povahy umožňuje odložit zalesnění až o pět let a na těchto plochách ponechat bezlesí, což budou pruhy v šířce pěti metrů, které následně vlastník využije jako rozčleňovací linie zpřístupnění lesa,“ potvrzuje Václav Lidický z ministerstva zemědělství.

Kvůli propadu cen dřeva pak ministerstvo plánuje i podpořit soukromé vlastníky lesů. Připravit chce na to až 3 miliardy korun.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související