V Bruntále spouští nový program pro dlouhodobě nezaměstnané

26. srpen 2016

Bruntál spouští nový program pro dlouhodobě nezaměstnané. Jmenuje se Šance pro všechny a má za úkol vrátit asi 500 lidí s minimální kvalifikací základní pracovní návyky. První skupina už od srpna navštěvuje sérii motivačních kurzů a v září nastoupí do tréninkové práce. Pokud ne, mohou přijít o sociální dávky.

Ve školicím centru právě sedí asi čtyřicítka lidí. Je jim od 18 do 55 let a už minimálně rok nemají práci. Dnes se učí, jak uspět u pohovoru.

„Probíráme vůbec celkovou sebeprezentaci, neverbální komunikaci. Za těch pár dní jsme toho celkem dost zvládli, ale je třeba to neustále dokola procvičovat, protože mají své zaběhlé standardy, které je třeba změnit,“ říká lektor Michal Polok.

Lektora Michala Poloka tady pozorně poslouchá i Kateřina Hluchníková. Na úřadu práce je už přes tři roky. „Už je to dlouhá doba. Protože je to stereotyp, prostě pořád dokola – domácnost, děti škola,“ říká.

Osmatřicetiletá paní Kateřina dříve pracovala jako šička, v lisovnách i jako pomocná síla v kuchyni. Po mateřské ale o práci ne a ne zavadit. „Je těžké sehnat práci na jednu směnu, tak mě poslali na komunikační a motivační kurz. Byla bych ráda, kdyby se nějaká práce naskytla,“ doufá paní Kateřina.

Lidí, jako je paní Kateřina, je na bruntálském úřadu práce téměř 3000 – tedy víc než polovina ze všech evidovaných, potvrzuje ředitel úřadu Milan Horna. Novým programem projde 480 z nich.

„Vybíráme tam lidi, kteří jsou v evidenci 12 měsíců a více. Máme tam lidi, kteří jsou pět nebo šest roků v evidenci. A hlavně tam vybíráme lidi, kteří jsou na sociálních dávkách, tak aby přes tento projekt se našlo pro ně uplatnění,“ dodává ředitel Horna.

Čtěte také

Na kurzy totiž navazuje také tréninková práce u místních firem, kde účastníci stráví až šest týdnů. Obojí pro ně zajišťuje sociální podnik Liga.

„Většinou se jedná o práce takového jednoduššího charakteru. Budou to různé úklidové činnosti, sekání trávy, kompletování výrobků,“ upřesňuje ředitelka Ligy Jana Juřenová.

Celý program má trvat tři roky a hlavním cílem je aktivizovat dlouhodobě nezaměstnané. Pokud se budou kurzům vyhýbat, může je úřad práce vyřadit z evidence a tím pádem přijdou o sociální dávky.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio