V brusičské a rytecké dílně u Ševčíků: Ten úhel to sklo rozzáří a rozsvítí, popisuje sklář světový unikát

30. květen 2023

Křišťálové údolí není jen nové označení Libereckého kraje, ale hlavně desítky sklářských hutí a dílen. V jedné z nich, která se jako jediná na světě zabývá takzvaným hlubokým broušením, se byla podívat redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Broušené vázy, mísy nebo skleničky, které se třpytí jako pravý křišťál. Z českého křišťálu je zatím jako jediná na světě vyrábí rodina Ševčíkových z Železného Brodu. O jejich originální hluboký brus projevil zájem japonský císařský dvůr, čínský prezident i arabští šejkové. A mimo jiné odtamtud putoval i dar pro prezidenta České republiky Petra Pavla.

Jak se originální vázy, sklenice, mísy nebo karafy vytvářejí, se přímo v brusičské a rytecké dílně ptala redaktorka Jana Švecová.

Sklář a brusič Ladislav Ševčík ze Železného Brodu

„Pronikali jsme tím, že jsme se dokázali dostat do větší hloubky, tím jsme se v materiálu lépe orientovali, dokázali jsme ten třpyt rozzářit lepším leštěním, několikanásobně větší hloubkou, a pod jiným úhlem. Ten úhel to sklo rozzáří a rozsvítí,“ popsal sklář Ladislav Ševčík, čím se jejich sklo liší od ostatních.

„Naše brusy jsou extrémně hluboké a dostávají se za horizont možností,“ dodal Ladislav Ševčík junior.

Do jaké hloubky se brusiči dostávají? Jak dosahují lesku a matu skla? A co se děje v rytecké dílně atelieru Ševčíkových? Poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související