V centru Opavy by mohlo vzniknout hřiště na střeše anebo technické díly pro veřejnost

11. červen 2018 06:45

Těžko najdeme v Opavě choulostivější téma, než je osud bývalého obchodního domu Slezanka v centru města. Už několik volebních období se hledá nějaké řešení, které by smysluplně upravilo tuto část památkové zóny a zároveň nespustilo vlnu odporu. Variant dalšího postupu vzniklo za poslední roky několik. Aktuálně má opavský magistrát další studii architektů. Je úplně jiná než ta předchozí.

Není to tak dávno, co jsme odvysílali reportáž o rázné variantě. Slezanku na Horním náměstí zbourat a nahradit ji bytovými domy v původní předválečné linii. Našlo se hodně lidí, kteří nebyli proti.

Nevyužitá Slezanka v centru Opavy se zřejmě změní v restauraci

03700357.jpeg

Jednou z nejvíce sledovaných budov v Opavě je Slezanka. Jednopatrový a už několik let prázdný dům přímo v centru na Horním náměstí. Otázka, co se Slezankou dál, patří v Opavě k těm nejcitlivějším. A zdá se, že debaty znovu rozvíří nový plán tamního magistrátu. Udělat místo opuštěných obchodů bufet a restauraci.

A teď mají opavští radní na stole novou studii. Jednopatrovou Slezanku nechat stát a naopak ji oživit. Například prosklenými střešními místnostmi s velmi rozsáhlým využitím.

„Od bistra, kavárny, po středisko volného času, přes hřiště a nějaké venkovní posezení se zelení na střeše. Zajímavý koncept, ze kterého můžeme čerpat hodně nápadů,“ říká opavský primátor Radim Křupala (ČSSD). Náklady na rekonstrukci Slezanky a všechny nástavby architekti odhadují rámcově na desítky milionů korun.

Další možností je udělat z části Slezanky technické dílny pro školy i veřejnost. Ve spolupráci s hospodářskou komorou. „Je tady úvaha, že bychom vybudovali polytechnické dílny v rámci střediska volného času. Mohli bychom to řešit dotací, protože se podporuje vztah dětí k technickým oborům a zručnosti,“ dodává primátor.

I když různých možností přibývá, definitivní rozhodnutí už podle něj ale v tomto volebním období nepadne a celý letitý problém Slezanky převezme na podzim nové vedení města.

autor: mrk
Spustit audio